Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Angina Pectoris (Göğüs ağrısı)

Angina, kalbe giden oksijen geçici olarak eksildiğinde göğüste hissedilen sıkıntı anlamına gelmektedir. Angina bir hastalık değil, bir belirtidir; nedeni genellikle koroner kalp hastalığıdır. Bir ya da daha çok sayıda koroner arter (kalbe kan taşıyan atar damarlar) kısmen ya da tamamen tıkandığında, koroner kalp hastalığı oluşur. Anginanın tersine, kalp krizinde (miyokard enfarktüsü olarak da anılır), kalbin bir bölümüne kan gidişi engellenir ve buradaki kalp kası ölür.
Angina, ciddi bir kalp hastalığının ilk habercisi olabilir. JAMA'da yayımlanan bir makalede, doktorların kararsız angina vakalarını değerlendirmede kullanabilecekleri yeni bir yaklaşım tartışılmaktadır.

ANGİNANIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

* Göğüs ortasında hafif ya da şiddetli ağrı, basınç hissi ya da rahatsızlık; genellikle daralma, sıkışma ya da ağırlık hissi şeklinde tarif edilir.
* Göğüs ağrısı ya da rahatsızlık kollar (genellikle sol kol), omuz, boyun, boğaz, çene, sırt ya da karnın üst kısmına yayılabilir (angina göğüste ağrı olmaksızın bu bölgelerde ağrı ile seyredebilir)
* Fiziksel hareket ya da duygusal/psikolojik stres sırasında ortaya çıkan nefes darlığı
* Terleme, bitkinlik ya da bulantının eşlik ettiği göğüs ağrısı ya da nefes darlığı

Angina belirtileri 5 dakikadan uzun sürdüğünde, kalp krizinin belirtileri olabilir. Acil tıbbi bakım için başvurmalı ve derhal doktorunuzla temas kurmalısınız.

KARARLI ANGİNA NEDİR?
Koroner kalp hastalığı olduğu bilinen bazı kişilerde düzenli olarak angina epizotları görülür ("kararlı angina" olarak da anılır) ve bu durumun tedavisi için ilaç tedavisi düzenlenebilir. Kararlı angina krizleri genellikle belirli bir kalıbı izler. Örneğin tipik olarak 5 dakikadan kısa süreli efor (fiziksel zorlanma) angina krizlerine yol açar, bu ağrılar istirahatle geçer. Sık olarak kararlı angina geçiren kişiler, nelerin krize yol açtığını bilir. Örneğin aşırı bedensel zorlanma (fiziksel hareket) ya da duygusal bir olayın (kızgınlık ya da stres gibi) ardından angina ortaya çıkabilir.

KARARSIZ ANGİNA NEDİR?
Kişinin olağan angina kalıbı dışında gelişen angina krizlerine "kararsız angina" adı verilir. Kararsız angina bulunması her zaman bir kalp krizi geçirileceği anlamına gelmez, ancak doktor tarafmdan değerlendirilmesi gerekir.
Angina tanısı konulan kişiler, aşağıdaki koşullarda dikkatli olmalıdır:

* İstirahat durumunda angina olması
* Angina nedeniyle uykudan
uyanma
* Her zamankine göre angina
krizlerinin sıklaşması
* Her zamankine göre daha şiddetli ya da yoğun angina krizleri olması

Yukarıdaki kararsız angina belirtilerinden herhangi birinin bulunması durumunda acil tıbbi bakım için başvurun ve derhal doktorunuzla temasa geçin.


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com