Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim
Kızıl
Kızıl, genel olarak 3-12 yaş çocuklarında görülen, streptokoklar tarafından oluşturulan, kırmızımsı-pembe döküntülü, kolayca tedavi edilebilen bir çocukluk hastalığıdır.
Genellikle kasıklarda başlayan, kol ve boyunda yoğunlaşan kızıl renkte döküntülerle kendini gösterir. Hastanın dil rengi frambuaza yakındır. Bunun yanısıra ; yüksek ateş, mide bulantısı, boğaz ağrısı ve iştahsızlık da görülür. Ortalama 1 ile 7 gün arasında değişen kuluçka süresi vardır. Kızılın tanışı, streptokok bulma amacıyla yapılan boğaz testi sonucunda konur. Hastalığın tedavisi antibiyotikle yapılır, Hastalığın erken komplikasyonları arasında; sinüzit va ila ortakulak iltihabı sayılabilir. Ancak kızıl tedavi edilmediğinde; kalp romatizması ya da böbrek iltihabı gibi daha ciddi hastalıklarla karşılaşmak kaçınılmazdır.
Penisilinlerin kulanılmaya başlanmasıyla hastalık büyük ölçüde ortadan kalmıştır.
Belirtiler ve Hastalığın Seyri
-Kuluçka dönemi (1-7 gün sürer),
-39.6 - 40 dereceye ulaşan aniden yükselen ateş, kusma, baş ağrısı, farenjit , boğaz ağrısı , bitkinlik, iştahsızlık, titreme, karın ağrısı,
-başlangıçta dil üstünde beyaz bir örtü görünümü,hastalık ilerledikçe "çilek dili" görünümü,
-koltuk altından, kasıklardan ve boyundan başlayan 24 saat içinde tüm vücuda yayılan döküntü,
-Nekahat dönemi (5-7 gün) Döküntülerin kaybolması 6 haftayı bulur.
Kızıl geçiren hastalara ikinci haftadan sonra komplikasyonları önlemek amacıyla idrar, tansiyon ve EEG kontrolleri yapılmalıdır.
Nasıl bulaşır?
Solunum ve enfeksiyonu taşıyan insanlarla temas yoluyla bulaşır.
Tanı
Kızamık, kızamıkçık, enteroviral hastalıklar ile karıştırılabilir.Boğaz kültürü yapılarak hastalığın kesin teşhisi konur.
Tedavi
Genellikle penisilin kullanılır.Penisilin alerjisi olanlara eritromisin kullanılabilir. Bunun dışında yatak istirahati ve semptomatik tedavi uygulanır.Hastanın bedeni günde birkaç kez ılık suya batırılmış süngerle silinir. Bol sıvı içirilir.