Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim
İnfeksiyoz Mononukleoz
Tanım ve Klinik Bilgiler :
Epstein barr virüs ile meydana gelen, genellikle genç erişkinlerde ateş, bogaz agrisi ve lenfadenopati ile ortaya çikan bir infeksiyondur. Bogazin fizik muayenesinde eksüdatif bir tonsillofarenjit vardir Bazi hastalarda damakta peteşiler görülür. %50 hastada splenomegali vardir. Ampisilin tedavisi verilen hastalarda yaygin makülopapüler döküntüler ortaya çikar
Tanı Metodları :
Tam kan: Erken dönemde lökosit sayısı normal veya düşük olabilir fakat ileri dönemlerde 12000-18000’e kadar ulaşır. Hafif derecede trombositopeni de görülür.lenfomonositoz vardır. Lenfositlerin %10-30’u atipik lenfosittir. Bu atipik lenfositlerin, CMV infeksiyonu, toxoplazmoz, kızamıkçık ve kabakulak gibi infeksiyonlarda da görülebileceği unutulmamalıdır.
Heterofil Antikorlar : İnfeksiyöz mononükleozlu çocukların %50, yetişkinlerin %90’ında oluşan, IgM sınıfı antikorlardır. Titresi hastalığın ilk haftasında yükselir, dördüncü haftadan sonra azalmaya başlar. Bunların saptanmasında Paul-Bunnel testi ve Monospot test yöntemi kullanılmaktadır. Paul-Bunnel’de koyun eritrositleri, Monospot testte ise daha duyarlı olan at eritrositleri kullanılmaktadır
Spesifik Antikorlar : Heterofil antikorların negatif olduğu %50 çocuk ve %10 yetişkin olgunun tanısında kullanılırlar. Viral capsid antigen (VCA), early antigen (EA) ve epstein-barr nükleer antigen (EBNA)’e karşi oluşan antikorlar aranir. En çok kullanilani anti-VCA IgM türü antikorlardir. Bunlar klinik belirtilerle birlikte pozitifleşir ve 4-8 hafta pozitif kalir. Anti-VCA IgG türü antikorlar ise birkaç hafta sonra pozitifleşir ve ömür boyu pozitif kalir. Spesifik antikorlar, IFA ve ELISA yöntemleriyle saptanir.Virüs hastaların boğaz çalkantı suyundan veya lenfositlerinden izole edilebilir.
Tedavi :
Destek tedavisi yapılır.Splenomegalisi olan hastalarda rüptür riski vardır. Dikkatli olunmalıdır.Çok ağır infeksiyonlarda asiklovir yararlı olabilir.