Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim
Grip
Grip, bir virüs hastalığıdır.. Grip virüsleri, A, B, C, D olarak adlandırılan dört farklı gruba ayrılır. Bunlardan A, B, C insanlarda hastalığa yol açar. Bu virüsler o kadar akıllıdırlar ki her yıl yapılarını değiştirirler. Dolayısıyla bir yıl önce aşılanmış olsa bile ertesi yıl tekrar hastalık yapabilirler.
A tipi virüs kaynaklı gripler, genelde en çok görülen grip tipidir. B tipi virüs kaynaklı gripler ise seyri en ılımlı olan grip türüdür.Grip salgınlarına neden olan virüsler genelde B tipi virüslerdir.Grip virüsleri, genelde en çok Aralık ve Nisan ayları arasında hareketlidirler.
Hemen hemen her çocuk gribe yakalanır. Anne babaların grip hakkında sorduğu soruların başında, gribin önlenebilir olup olmadığı,bebeklerin grip aşısı yaptırmalarının gerekip gerekmediği gelir.
Grip; ani gelişen, sıklıkla titremeyle birlikte olan ateş, baş ağrısı, halsizlik, kas ağrısı ve kuru öksürük ile karakterizedir. Hastalığın bu erken tablosunu boğaz ağrısı, burun doluluğu takip eder ve öksürük daha belirgin hale gelir. Nadir olmakla birlikte, göz nezlesi, karın ağrısı, bulantı ve kusma klinik tabloya eşlik edebilir.
Erken süt çocukluğu döneminde grip, zatürre etkeni olabilir. Özellikle grip birkaç gün sonra gelişen kas ağrıları ile karakterize kas iltihabı, yürümede isteksizliğe neden olabilir.
Grip, bir hafta ya da daha uzun sürebilir. Çocuğunuzun kendisini en kötü hissedeceği gün ise 2. ya da 3. gündür.Bu günlerde çocuğunuzda genellikle aşağıdaki belirtiler iyice artar:
*
Ani ve yüksek ateş
*
Ateşle gelen titreme
*
Aşırı halsizlik
*
Baş ve vücut ağrıları
*
Kuru öksürük
*
Boğaz ağrısı
*
Kusma ya da karın ağrısı
*
Burun akıntısı
Gribin genellikle ağır yan etkileri yoktur.Ama bazen gribin arkasından sinüs enfeksiyonu, orta kulak enfeksiyonu ya da zatürre ortaya çıkabilir.Eğer çocuğunuzun kulağı ağrırsa, tıkanıklık hissederse, öksürüğü devam ederse ya da ateşi 3-4 gün içinde düşmezse mutlaka çocuk doktorunuza danışınız.
Grip kişiden kişiye direk temas veya ağız salgılarıyla bulaşmış materyallerin kullanılmasıyla bulaşır. Bazı büyük salgınlarda ağızdan çıkan tükürüklerin havaya yayılmasıyla da bulaşma olur. Salgınlarda genellikle en yüksek bulaşma okul yaşındaki çocuklarda olur. Aile içi yetişkinlere ve diğer çocuklara bulaşma da sıktır. Grip çok bulaşıcıdır.
Hastalık belirtilerinin gelişmesinden 24 saat öncesinde bulaştırıcılık başlar ve hastalık boyunca devam eder.Hastalık, virüsü aldıktan 1-3 gün sonra ortaya çıkar. Her 100 çocuktan 10 ile 40’ı hastalığa yakalanabilir ve gripten sonra zatürre gelişme riski %1 civarındadır.
Gripten Korunma:
Hijyen, gribin aile bireylerine bulaşmasını engellemenin en iyi yoludur.Eğer çocuğunuz hastaysa,hastalığın yayılmasını önlemek için uygulayabileceğiniz birkaç yol :
*
Çocuğunuza öksürürken ve hapşırırken ağzını bir mendille kapatması gerektiğini öğretin.Ağzını elleriyle kapatması,yayılmayı önlemek için önemli bir adımdır.
*
Çocuğunuz yeterince büyükse,ona burnunu temizlemeyi öğretebilirsiniz.
*
Çocuğunuza, burnunu silmesi için kullanıp atabileceği peçeteler hazırlayın ve yanına bunları atabileceği bir poşet bırakın.
*
Çocuğunuz, hastayken sizin sarılmanıza daha çok ihtiyaç duyar ama buna rağmen çocuğunuzu öpmemeye çalışın ve bunun nedenini çocuğunuza anlatın.
*
Grip olan biriyle karşılaşmadan önce ve karşılaşmadan sonra mutlaka ellerinizi yıkayınız.
*
Grip olan bir insanın kullandığı, bardak, tabak gibi malzemeleri sıcak su ve sabunla yıkayınız.
*
Çocuğunuza, grip olan biriyle kıyafet,havlu, bardak gibi eşyaları beraber kullanmaması gerektiğini anlatın.
*
Grip virüsü bulaştığı yüzeyde 30 dakika boyunca yaşayabilir.Bu yüzden kapı kolları,tuvalet, oyuncak gibi çocuğunuzun temas ettiği yerleri ara sıra sabunlu suyla siliniz.
*
Çocuğunuzun yanında kesinlikle sigara içmeyin.Yanında sigara içilen çocuk daha çok öksürür ve bu da onun tedavisinin başarısını azaltır.
Grip Aşısı:
Gripten korunmak için güvenli ve etkili aşılar mevcuttur. Ama bu aşılar genelde sağlık problemi olan ve grip kapma olasılığı daha yüksek ve tehlikeli çocuklara önerilir.
Çocuğunuzda aşağıdaki problemlerden herhangi biri varsa mutlaka doktorunuza danışınız:
*
*Kalp rahatsızlığı
*
*Akciğer rahatsızlığı(astım dahil)
*
*Bağışıklık sistemi problemleri(Sık hastalanıyorsa)
*
*Kan hastalıkları
*
*Kanser
*
*Kronik böbrek hastalığı
*
*Metabolik hastalıklar(diyabet gibi)
*
*Uzun süreli aspirin terapileri
Bu hastalıklara sahip ve 6 aydan daha büyük olan çocukların ve ailelerinin sonbaharda grip aşısı olmaları gerekir.
Bütün çocuklar grip aşısı olabilir ama grip aşısı yaptırmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Doktorunuz sizin için gerekli yönlendirmeyi yapacaktır.
Grip virüslerinde görülen antijenik değişiklikler nedeniyle grip aşısının nasıl hazırlanacağı her yıl dünya sağlık örgütü tarafından yeniden belirlenir. Ülkemizde ölü grip aşısı uygulanmaktadır.
Ancak rutin grip aşısı uygulanması bu gün için sağlıklı kişilere önerilmemektedir.
Gribin Tedavisi:
Antibiyotikler,bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlara karşı üretilmiştir ve viral kaynaklı grip gibi hastalıklara karşı hiçbir etkileri yoktur. Daha fazla sıvı alımı, istirahat ve hafif yiyecekler, çocuğunuzun kendisini daha iyi hissetmesini sağlayabilir.Eğer çocuğunuzun ateş yüzünden bir rahatsızlığı varsa doktorunuza başvurunuz. Doktorunuzun,çocuğunuzun yaşına ve ağırlığına uygun dozda vereceği ilaçlar,çocuğunuzun kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Çocuğunuzun grip olduğu dönemlerde, kesinlikle doktorunuza danışmadan ilaç vermeyin.