Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Ekstrofi Vezika (Mesanenin (doğumsal olarak) dışarıda olması)

Ekstrofi Vezika, doğumda mesanenin dışarıda olması halidir.Nadir görülen bir konjenital (doğmalık) anomalidir.20,000-40,000 doğumda bir görülür. Erkek çocuklarda kızlardan 3 kat fazla görülür.

Mesane ön yüzü oluşamaz ve mesane arka duvar mukoza yüzü direkt olarak pubis bölgesinde deriye açılır. Bir tür anomalidir. Üretranın da üst yüzü oluşmamıştır. Erkek çocuklarında epispadias (idrar deliğinin penisin üstünden açılması) da olabilir. Kız çocuklarında klitoris ikiye ayrılmıştır ve üretra yarık şeklinde olabilir.

Ekstrofi Vezika'nın dört ayrı tipi vardır, hepsinin tedavisi de ayrıdır. En sık görülen formunda mesane ön duvarı tümüyle oluşmamıştır. Arka duvar mukozan yüzü dışarıya açılır. Epispadias da bu formda görülür.

Ekstrofi Vezika tanısı çok kolay konur. Doğumu takiben pubis bölgesi üzerinde kırmızı renkte mesane mukozasının görülmesiyle kolayca tanınır. Mesanenin arka duvarı tamamen dışa dönüktür; bebek gerildiğinde, ağladığında bir kabartı şeklinde kendini belli eder. İdrarın dışarı çıkışı bu bölgenin alt tarafında bulunan üretra ağzından olur.

Vücut dışına açılmış olan mesane mukozası çok duyarlıdır. Giysilerin sürtünmesi ve en ufak temasta bile bebek çok fazla ağrı duyar.Zamanla mesane epiteli pullu (skuamöz) epitele dönüşür; böylelikle dış etmenlere duyarlılık ve ağrı kısmen ortadan kalkar. Sürekli biriken idrar deride yralar oluşmasına neden olur.Üreter ağzında vücuda giren mikroplar yukarıya doğru ilerleyerek böbreklerde enfeksiyona (pyelonefrit) neden olurlar. Bu durum sık görülür.

Ekstrofi Vezika'lı hastaların çoğunda iki taraflı kasık fıtığı ve (erkeklerde) inmemiş testis de olur. Ayrıca kapalı anüs, memingosel, omfalosel gibi anomaliler de görülebilir. Anal kasların yetersiz olması sebebiyle bu olgularda rektal prolapsus (rektum sarkması) da sık görülür.

Tedavisi cerrahidir ; tedavi için çocuğun ameliyat olması şarttır. Ameliyatta amaç idrarın toplanabileceği suni bir mesane oluşturmak ve toplanan idrarın istemli bir şekilde tutulmaesını ve atılmasını sağlamaktır. Bu arada ameliyatta diğer anomaliler de düzeltilir.Tüm bu düzeltmelerin tek bir ameliyatla gerçekleştirilememesi gibi durumlar söz konusuysa veya vücuttaki bazı dokuların kendini yenilemesinin beklenmesinden sonra ameliyata devam edilmesi gerekiyorsa, cerrahi tedavinin birden fazla ameliyatla tamamlanması gerekebilir; kısacası ilk ameliyattan sonra tedavinin tamamlanabilmesi için bir veya daha fazla ameliyat gerekebilir.

Hazırlayan : Dr. Şahi Kuray


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com