Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

İçinize çekmeseniz de farketmiyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, dudak tiryakilerini sigaranın zararının dudaktan başladığı konusunda uyardı. Prof. Dr. Özlü, “Bazı içiciler, kendilerinin sadece dudak tiryakisi olduklarını ve dumanı içlerine çekmediklerini söyleyerek, bundan dolayı sigaranın kendilerine zarar vermeyeceğini düşünürler. Oysa bu doğru değildir, sadece avuntudan ibarettir” dedi.

Tiryakilerin 4’te 1’i sigara yüzünden ölüyor

Sigaranın sadece erken ölümlere yol açmakla kalmadığını, kronik akciğer ve kalp–damar hastalıklarına, felce de neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özlü, şöyle devam etti: “Kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde bozan, efor kapasitesini çok sınırlayan, günlük gereksinimlerini karşılayamayacak hale getiren,başkalarının destek ve bakımına muhtaç eden bu süreğen hastalıklar sigara konusunda kişilerin düşüncelerini tamamen değiştirmektedir. Gerçekten sigara içenlerin dörtte biri sigaraya bağlı nedenlerle ölmektedir. Bu durum bazı içicilerin ‘Benim amcam 70 yıl günde 2 paket sigara içti. Hiç doktor yüzü görmeden öldü’ şeklindeki savunmalarının dayandığı temeli ortaya koymaktadır. Gerçekten sigaranın özellikle bazı kişilere daha çok zarar verdiği doğrudur. Ama sorun bunların hangi kişiler olduğunun önceden bilinememesidir. Bu nedenle potansiyel olarak herkes sigaranın zararlı etkilerine maruzdur.”


Ciğere çekmek gerekmiyor!

Dudak tiryakiliğinin bir savunma mekanizması olarak kullanıldığını vurgulayan Prof. Dr. Özlü, şunları kaydetti: “Bazı içiciler, sigaranın sağlık için taşıdığı riskin farkında olmakla birlikte kendilerince bu riskten kurtulmak için bir savunma mekanizması geliştirmişlerdir. Bunlar, kendilerinin sadece dudak tiryakisi olduklarını ve dumanı içlerine çekmediklerini söyleyerek, bundan dolayı sigaranın kendilerine zarar vermeyeceğini düşünürler. Oysa bu doğru değildir ve sadece bir avuntudan ibarettir. Çünkü sigaranın zararı daha dudaktan itibaren başlamaktadır. Dudak, dil, yanak, yutak, gırtlak kanserleri, diş eti hastalıkları, farenjit, sinüzit, bademcik ve orta kulak iltihabı gibi üst solunum yoluyla ilişkili hastalıklar, katarakt gelişmesi için dumanın derin olarak ciğerlere çekilmesi gerekmemektedir.”


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com