Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Böbrek Hastalıkları Belirtileri

Böbrek hastalıkları diğer birçok organdan farklı olarak hasta için kolay farkedilebilen bulgular vermeyebilir. Çok ciddi yakınmalar genellikle böbrekler toplam fonksiyonunun % 80-90'ını kaybettiğinde ortaya çıkar.

İdrar miktarı ve sıklığı
Sağlıklı insanlarda günlük yarım litre idrar yeterlidir. Ancak insanların çoğu genellikle 1,5-2 litre civarında idrar çıkartırlar. Bu miktar alınan su miktarına göre değişir. Su alımı arttıkça idrar miktarı da artar. Su alımı azaldıkça idrar miktarı da azalır. İnsanların çoğu günde 4-8 defa idrar çıkartırlar. Gece uyuduktan sonra nadiren idrara çıkarlar. Ancak gece yatılırken aşırı su ya da sulu gıda alınmış ise normalde de gece idrara çıkabilir.

Daha önce olmadığı halde gece yattıktan sonra birden fazla idrara çıkılmaya başlanması böbreklerde bir sorun olduğunun işareti olabilir. Böbrek yetmezliğinde gece idrar çıkılmasının nedeni idrarın yeterince yoğun hale getirilememesidir.

Sık idrara çıkma ile birlikte ağrı da varsa idrar yollarında infeksiyon olduğuna işaret edebilir. İdrar yollarında iltihap özellikle kadınlarda sıktır ama genellikle birlikte böbrek yetmezliği yoktur. İleri yaştaki erkeklerde ise sık idrara çıkma nedeni genellikle prostat büyümesidir.

İdrarın görünümüSanıldığının aksine böbrek hastalarında idrar rengi ve görünümü genellikle önemli ipucu vermez. İdrar rengi alınan su miktarı arttıkça açılırken, alınan su miktarı azaldıkça koyulaşır. İdrarda kan varlığı idrar yolları ya da böbrekte önemli bir sorun olduğunu düşündürebilir.

Vücutta şişlik
Vücutta şişlik tıp dilinde ödem olarak tanımlanır. Ödem varlığı ciddi böbrek hastalığı işareti olabilir. Ödem ile birlikte idrarda normalde olmaması gereken albumin adı verilen madde de varsa, bu durumda nefrotik sendrom adı verilen hastalık var demektir.

Böbrek hastalıklarına bağlı şişlikler genellikle önce göz etrafında ve sabah uyanıldığında farkedilir. Gece yatılan tarafta çok daha fazla şişlik olur. Şişlikler arttıkça yüz, karın, bacaklar ve uyluk bölgesinde de şişme başlar. Şüphesiz her şişlik böbrek hastalığı olduğu anlamına gelmez. Bacaklardaki varisler ve toplardamar hastalıkları, kalp ve karaciğer hastalıkları da şişliğe neden olabilir. Hekimlerce yapılacak incelemede şişlik nedeninin böbrek hastalığı olup olmadığı kolaylıkla anlaşılır.

AğrıVücutta ağrı varlığı işlerin iyi gitmediğinin işaretidir. Çok önemli olarak önemli böbrek hastalarının çoğunda ağrı yoktur ya da dikkat çekmeyecek kadar önemsizdir. Ciddi derecede böğür, karın ya da kasık ağrısı olması idrar yolu iltihabı ya da böbrek taşı hastalığının işareti olabilir. Taş hastalığına ilişkin ağrı genellikle böğür ya da karın bölgesinden kasıklara vuran şiddetli ağrı olarak gelirse kolik olarak tanımlanırlar.

Gerçek böbrek kökenli ağrıların yerini tam tarif etmek güçtür. Sıklıkla bel ya da böğürde hissedilirler. Bu nedenle bel ağrısına neden olan diğer hastalıklardan ayırdedilmesi güçlük gösterebilir.

Diğer bulgular
Eğer böbrek yetmezliği gelişmişse, bu durum vücuttaki diğer organları etkileyerek çeşitli bulgulara yol açabilir. Ancak hastalar bu bulguların böbrek hastalığı ile ilişkili olduğunu genellikle farkedemezler. Bu bulgular halsizlik, yorgunluk, solukluk, bulantı, kusma, kilo kaybı, kaşıntı, ciltte kuruma, kemik ağrısı, işe konsantre olamama, kramplar, nefes darlığı gibi yakınmalardır.


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com