Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Meme kanseri iddiaları

Meme kanseri taramasinin yarari konusundaki supheler son zamanlarda artarken, taramanin yararlari ve zararlari arasindaki dengenin yeterince degerlendirilmedigi belirtildi.

British Medical Journal'da yayimlanan Oxford Universitesi epidemioloji uzmani Prof. Klim McPherson'un arastirmasina gore, bircok kadin taramalarda konulan yanlis teshis yuzunden gereksiz yere ameliyat oluyor.

Tarama yanlilari, kontrollerin yilda 1400 olumu onledigi gorusunu savunuyorlar. Bazi arastirmalar ise kurtarilan her bir hayata karsi 10 kadinin gereksiz yere tedavi gordugunu gosteriyor.

Yine kurtarilan her hayata karsilik 500 kadar kadin, biyopsi yapilmasiyla sonuclanabilen en az bir "yanlis

alarmla" karsilasiyor. Bu da kadinin sik sik radyasyon aldigi testlerden gecirilmesine ve hayatini endise icinde gecirmesine sebep oluyor.


Prof. McPherson, kontrollerin yarar-zarar dengesinin kadinlara yeterince acik bir sekilde anlatilmadigini, yararin abartilabildigini belirterek, "Mamografiden elde edilen bireysel yarar cok kucuk. Ancak bu iyi anlasilmiyor" dedi.

Danimarkali uzmanlarca yakin bir zaman once yapilan bir arastirmada da taramanin faydasi konusunda "ikna edici delil" olmadigi belirtilmisti.

Arastirmada, taramada saptanan meme kanserlerinin ucte birinin aslinda zararsiz olabildigi, bunun, binlerce kadinin gereksiz yere, mastektomi (memenin alinmasi) ameliyati gibi zorlu tedavilerden gecmesine sebep oldugu ifade edilmisti

Ingiltere'de daha once yapilan bir arastirmada da 1989-2007 arasinda meme kanserinden olumlerdeki dususun, kontrol yaptiranlarla yaptirmayanlar arasinda ayni oldugu tespit edilmisti.


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com