Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Fournier gangreni

FOURNİER GANGRENİ

Erkek genital bölgede oluşan nekrotizan fasciitisdir. Skrotumun idiyopatik gangreni, streptokokkal skrotal gangren, perianal flegmon isimleri de verilmektedir.Diabet, lokal travma, parafimozis, perirektal , perianal infeksiyonlar, cerrahi girişimler predispozan faktörlerdir.

Etiyoloji :. Polimikrobiyaldir. E.coli, Klebsiella, enterococci, ve anaeroblar (Bacterioides,Fusobacterium, Clostridium, anaerobik streptokoklar, nadiren grup A streptokoklar olabilir.

Klinik bulgular : Giriş bölgesinde selülit olarak başlar. Bölge şiş, ağrılı, eritemli , ateş, sistemik toksisite bulguları vardır, derin fasiyaya doğru infeksiyon yayılır.Skrotumda ağrı ve krepitasyon artar ve koyu mor bi rrenk alırve yayılır. Karın duvarı tutulursa yaşamı tehdit edebilir.

Tanı : Nekrotizan fasciitiste acil tanı ve tedavi çok önemlidir. Mortalite %20-47 arasında değişmektedir, Fournier Gangreninde % 13-32 arasında olup, erken tanı ve tedaviyle azalmaktadır.%12.ye dek.Selülitten ayırımı çok önemlidir. Başlangıç bulguları çok benzer. Lokal bulgularla uyumsuz sistemik toksisite alarm verici bulgudur. CT ve MR görüntüleme, subkutan doku ve fasiada ödem ve gaz için bilgi verir. Bununla birlikte en iyi tanı yöntemlerinden biri cerrahi boşaltma ve biyopsidir. Ağrı ve şişlik bulguları olup, cilt bulgularının olmadığı dönemde ve tanı kesinleşmemişse görüntüleme teknikleri tanıda oldukça yardımcıdır. .Görüntüleme teknikleri cerrahi sonrası da takip için kullanılabilir. Erken tanıda frozen biyopsi de önemlidir. Cilt altı, dermis, fasia ve kas biyopsileri.

Tedavi : Tanı konulduktan sonra cerrahi yaklaşım çok önemlidir. Klinik olarak yüzeyda yama hipoestezi, derin ağrı, krepitasyon, veya bül ve cit nekrozu varsa cerrahi yaklaım gerekir.

Başlangıç antimikrobiyal teavide anaerobik bakterilere, Enterobacteriaceae üyeleri, ve çeşitli streptokoklara yönelik olmalı ve Gram boyamaaki spesifik bulgulara göre olmalı.

Bakteriyolojik veriler elde edilmeden önce kullanılabilecek antibiyotikler : ampicillin(100-300mg/kg, 4 dozda+gentamicin ; 3-7.5 mg/kg, 3 dozda+clindamycin(15-40mg/kg, 3-4 dozda ya a ampicillin+gentamicin+ metronidazole ((15-35 mg/kg, 3-4 dozda), ya da ampicillin/sulbactam+ gentamicin veya imipenem (meropenem)+ metronidazole olabilir.


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com