Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim
Dermatitler
Hastaya, öyküsünde ne sormak gerekir?
"Parfüm kullanır mısınız?" sorusu sorulmalıdır. Tablo "Berloque dermatitis" olarak isimlendirilmektedir. Kuvvetli bir güneş ışını duyarlandırıcısı olan 5-methoxypsoralen içeren bergamut yağı bulunan parfümlerin sürülmesini takiben uzun dalga boylu UV ışınlarıyla
5-methoxypsoralenin etkileşimi sonucunda ortaya çıkan bir fotokontakt dermatittir.
2. Hastanın mesleği ne olabilir?.
Ya bir çiftçi ya da cimlere uzanmış bir genç 5-methoxypsoralen içeren bitkilerle temas etmiş kişiler güneşe maruz kaldıklarında ortaya çıkan bir fotokontakt dermatitdir ve “phytophoto dermatitis" olarak isimlendirilir.
3. Böcek ısırıklarının tedavisinde topik antihistaminlerin yeri nedir?
Topik antihistamin içeren preperatlar böcek ısırıklarının da dahil olduğu bir çok klinik tabloda yaygın olarak kullanılmaktadır. Klinik fayda görülmesine karşın kanıtlanmış bir değeri yoktur. Ayrıca tıbbi amaçla kullanılan preperatlar içerisinde kontakt dermatite en sık yol açan preperatlardan biridir.
Tablo "Dermatitis Medicomentosa" olarak isimlendirilmektedir.
Setirizin’in oral kullanımının sivri sinek ısırıklarının subjektif yakınmalarını ortadan kaldırdığı ve profilaktik olarak kullanılabileceği belirtilmektedir.
4. Küpe takmaya bağlı oluşan bu kontakt dermatit tablosuna yol açan küpe hangi metalden yapılmış olabilir?
Nikel dermatiti kadınlarda görülen en sık kontakt dermatit tablosudur.
5. Tanı ve önerileriniz nelerdir?
Tablo "eczema crauquelle" ya da "asteotic eczema" olarak isimlendirilmektedir. Soğuk havanın ve suyla aşırı temasın deriyi kurutması sonucunda ortaya çıkar. Tedavisinde steroidlerin ancak ikincil bir önemi vardır. Nemlendiriciler oldukça yararlıdır. Suyla ve yünlü kıyafetlerle temas sınırlandırılmalıdır.
6. Tanınız Nedir?
Leiner sendromu: Bebeklerde seboreik dermatite bağlı olarak ortaya çıkan eritrodermi, büyüme geriliği ve diare ile karakterize bir sendromdur.
7. Bebeklik çağındaki atopik dermatit ile seboreik dermatit arasındaki farklılıklar nelerdir?
8. Atopik dermatitin stigmatları nelerdir?
Atopik dermatit etiyolojisi ve patogenezi üzerine en çok araştırma yapılan dermatolojik hastalıklardan birisidir. Tipik klinik tablo ve aile öyküsü olduğu zaman tanı koymak kolay olsa da çoğu kez yardımcı kriterler de önem kazanmaktadır. Atopik dermatitin "stigmatları" da hastalığın aktivitesinden bağımsız olarak gözlenebilen oluşumlardır.
Stigmatlar: Kuru deri, palmoplanter hiperlinearite, infraorbital katlantı (Dennie-Morgan Çizgisi), yüzde solukluk, periorbital renk koyulaşması, düşük saç çizgisi, kaşların lateralden dökülmesi (Hertoghe belirtisi), keratozis pilaris, allerjik selam, ağızdan nefes alma, gingival hiperplazi, kırışık çevreli ağız, fasial deformiteler (uzun yüz, malar çıkıntıların düzleşmesi, daralmış burun delikleri, kalkık üst dudak, üst dişlerin çıkık olması)
9. Egzema ve dermatit terimleri arasında bir fark var mıdır?
Dermatit terimi deride oluşan hertür inflamatuar reaksiyonu kapsamaktadır. Bu nedenle her egzema bir dermatitdir. Ancak her dermatit bir egzema değildir.
Ayrıca klinik kullanımda dermatit terimi sulantılı, eritemli, veziküllü akut reaksiyonu, egzema terimi kuru, likenifiye, sguamasyon gösterebilen kronik durumu açıklamak için daha çok tercih edilmektedir.
Bununla beraber bir çok ana kitapta birbirlerinin sinonimi olarak verilen terimlerdir.
10. Saçlı deri "seboreik dermatit tedavisinde hangi ajanlar kullanılmaktadı?
i. %2 Ketakonozol: Seboreik dermatitli kişilerin lezyonlarında pitiriosporum ovale çok miktarda tespit edilmiştir. %2 ketakonozol de p. ovale’ye karşı etkilidir. Haftada 2 kez 5'er dakikalık uygulamalar önerilmektedir.
ii. Selenium sulfide, çinko piriton, katran içen şampuanlar da yine haftada 2 kez önerilmektedir.
iii. Steroid ve salisilik asid kombinasyonları içeren saç losyonlarının sabah-akşam topik olarak uygulanması da önerilmektedir.