Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Ağız ve diş sağlığından sınıfta kaldık

Türkiye'de diş sağlığına gereken önem verilmiyor.

Türk Diş Hekimleri Birliği'nin (TDHB), Türkiye genelinde yaptığı çalışmaya göre, Avrupa'da yılda 5 kez olarak gerçekleşen diş hekimine gitme sıklığı Türkiye'de 0.7. Türkiye'de bir diş hekimine ortalama 3 bin 650 hasta düşüyor.

TDHB'nin "Türkiye'de Diş Hekimi ve İnsan Gücü Planlaması" adlı çalışmasından derlenen bilgilere göre, 2000 yılı nüfus sayımına göre 67 milyon 421 bin nüfusa sahip olan, her yıl nüfusu yaklaşık yüzde 1.5 artan Türkiye'de nüfusun yüzde 12.5'i yaşamları boyunca hiç, yüzde 47.11'si de son bir yılda diş hekimine gitmedi.
Avrupa'da bir kişinin yılda 5 kez diş hekimine gittiğini, Türkiye'de ise diş hekimine gitme sıklığının 0.7 olduğunu ortaya koyan çalışma raporunda, Türkiye'de yıllık yüzde 1.5 oranındaki nüfus artışına karşılık, mezun diş hekimi sayısının yılda yüzde 6 arttığına işaret edildi.

Bir diş hekimine ortalama 3 bin 650 hasat düşüyor

Türkiye'de 19 bin 250 diş hekiminin çalışır durumda olduğuna, buna göre de bir diş hekimine ortalama 3 bin 650 hastanın düştüğü kaydedilen çalışma raporunda, Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi'nin 46 bin 926 kişiye bir diş hekiminin düşmesi nedeniyle, "bir diş hekimine en fazla hastanın düştüğü bölge" unvanını taşıdığı kaydedildi.

Rapora göre, Tokat'ın Pazar İlçesi'nde 20 bin 295, Gaziantepin Nurdağı İlçesi'nde 38 bin 429, İzmir'de bin 731 ve Tunceli merkezde 3 bin 790 kişiye bir diş hekimi düşüyor.

Üçüncü dünya insanları ile aynı seviyede

Koruyucu diş hekimliği hizmetlerini organize etmeden, diş hekimine gitme alışkanlığı oluşturmadan, sadece diş hekimi sayısını artırmanın ağız diş sağlığı sorunlarını çözmeyeceğine işaret edilen raporda, şöyle denildi:

"Ülkemizde ağız-diş sağlığına yönelik ulusal politikalar geliştirilmediği için toplumun ağız-diş sağlığı sorunları üçüncü dünya insanları ile aynı seviyededir. Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Diş Hekimleri Birliği, günlük hasta sayısını en az 8-10 kişi, çalışma saatini ise 8-10 saat olarak öngörmektedir. Ülkemizde ise diş hekimi çalışma saati olarak öngörüye uymakta ama hasta sayısı olarak bu oran yarı yarıya düşmektedir."


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com