Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Ağız Kokusu Sosyal Bir Sorun

Ağızdan gelen kötü koku kendimize ve çevremize karşı hoş olmayan bir durumdur. Ağız kokusunun genel nedeni dişeti hastalıkları olduğunu unutmamalısınız

SAĞLIK SERVİSİ

Erişkinlerin yarıdan fazlasında, sabahları uyandıklarında geçici bir ağız kokusu fark edilebilr. Pek de önemli olmayan bu durum, genellikle uyku esnasında tükürük akışının azalmasına bağlı olarak ağız kuruluğu sonucu ortaya çıkar ve bir miktar sıvı ya da katı gıda aldıktan sonra kaybolur. Bireyleri esas ilgilendiren durum, gün boyu kalıcı olan ve sosyal sorunlara neden olabilecek biçimdeki ağız kokusudur. Diş Hekimi Özge Sönmez, bu durumun nüfusun yüzde 10-15 gibi önemli bir kısmını etkilediğini söyledi. Ağız kokusu olduğunu düşünen kişiler, konuşurken eli ile ağzını kapatarak, bu sorunlarını gizlemeye çalışırlar. Ayrıca, ağız gargaraları ve spreyler kullanarak veya çiklet çiğneyerek bu sorunun ortadan kalkacağına inananların sayısı az değildir. Ancak, bu yöntemlerin faydası ya hiç yoktur ya da gelip geçicidir.

NEDEN KARACİĞER DE OLABİLİR

Çeşitli araştırmaların sonuçlarına göre, kötü kokunun kaynağı büyük ölçüde ağız boşluğudur ve dişeti iltihapları bu sorunun ortaya çıkmasında önemli bir yere sahiptir. Ancak, burada dikkat edilmesi gereken husus, nüfusun yüzde 90'ının dişeti problemi olduğu düşüncesi ile, tüm kötü kokuların dişeti iltihaplarına bağlanmaması gereğidir. Zira, bu yanılgıya düşülürse, kötü kokunun nedenleri olabilecek diğer durumlar, örneğin karaciğer veya böbrek yetmezlikleri, akciğer hastalıkları, göz ardı edilebilir. Diğer taraftan, dil sırtı da yüzeyinde hücre ve gıda artıklarını ve bakterileri barındırdığı için kötü kokuların oluşmasında önemli bir bölgedir.

Sakız çiğnemek iyi gelir

Ağız kokusunun tedavisinde nedensel etkenlerin ortadan kaldırılması en önemli aşamadır. Dişeti sorunlarının tedavi edilmesi, dil sırtının özel fırçalar ile temizlenmesi sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırır. Ağız kokusuna neden olabilecek bir genel sağlık sorunu düşünüldüğünde ise, hastalar konu ile ilgili bir uzman hekim tarafından muayene edilmelidir. Ağız gargaraları, spreyler ya etkisiz ya da kısa dönem etkilidir. Ağız kuruluğu bir neden ise, bol sıvı alınımı ile birlikte tükürük salgılanmasını uyarmak amacı ile çiklet çiğnenmesi önerilebilir.


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com