Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Kalp sağlığınızı korumak için pişmiş aşa tuz katmayın

Batı tarzı beslenme alışkanlığının yaygınlaşmasıyla Türk toplumunda tuz tüketimi de arttı. Araştırmalara göre Türkiye'de kişi başına günlük tuz tüketimi 17 gramı aştı.


Oysa uzmanlar vücuda günde alınan tuz miktarının 2-3 gramı aşmaması gerektiğini belirtiyor. Tuzlukların sofralardan tümüyle kaldırılmasını öneren kalp damar uzmanları, "Kesinlikle pişmiş yemeğe sonradan tuz katmayın." diyor.

Türk Kardiyoloji Derneği, (TKD) "Tansiyonunuz Kontrol Altında mı?" adlı bir kampanya hazırladı. Kasım ve aralık aylarında Türkiye genelinde düzenlenecek kampanyayla halkın hipertansiyon ve kan basınç değeri konusunda bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. Kampanyayla ilgili dün bir basın toplantısı düzenleyen TKD Başkanı Prof. Dr. Ali Oto, her üç kişiden birinin hipertansiyon (yüksek tansiyon) sorunu yaşadığını söyledi. Bu oranın kadınlarda ve yaşlılarda daha da yükseldiğine dikkat çeken Ali Oto, "Maalesef yüksek tansiyon hastalarının büyük bölümü hastalığının farkında bile değil. Hastalık, ancak geç dönemlerde ciddi sıkıntılar doğduğu zaman anlaşılıyor." dedi. Hipertansiyon sorunu yaşayanların yüzde 70'inin de ilaç kullanmadığını kaydetti. Kampanyayla toplumu hipertansiyon hakkında bilgilendirmeyi amaçladıklarını dile getiren Oto, vatandaşları sık sık tansiyonlarını ölçtürmeye çağırdı. Eskiden yüksek tansiyonun pek önemsenmediğini hatırlatan Oto, "Oysa şimdi ideal tansiyon değeri 12'ye 9. Eğer büyük tansiyon 14'ü geçiyorsa bu kalp damar rahatsızlıkları açısından büyük risk doğuruyor." diye konuştu. Oto, yüksek tansiyon oranının sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite gibi yollarla düşürülmesiyle kalp damar hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin azaltılabileceğini sözlerine ekledi.

TKD Genel Sekreteri Prof. Dr. Oktay Ergene ise yüksek tuz tüketimiyle hipertansiyon arasındaki ilişkiye değindi. Hazır gıdalar ve fast food tarzı beslenme alışkanlığının yaygınlaşmasıyla Türkiye'de tuz tüketiminin arttığını ifade eden Ergene, hipertansiyon görülme sıklığındaki artışın büyük oranda tuz tüketimine dayandığını belirtti. Günlük tuz tüketiminin 2-3 gramı aşmaması gerektiğini aktaran Ergene, "Sofradan tuzlukları tümüyle kaldırmak gerekiyor. Yemeğe tuz, pişirme sırasında ilave edilmeli. Pişmiş yemeğe sonradan atılan tuz çok tehlikeli." şeklinde konuştu. Ergene, zeytin, peynir ve kuruyemiş gibi tuz oranı yüksek gıdalara da dikkat edilmesi tavsiyesinde bulundu.

TKD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu da Türkiye'de özellikle kadınlarda obezitenin sıklıkla görüldüğünü vurgulayarak, hipertansiyonla mücadelede kilo kontrolünün önemine dikkat çekti. Basın toplantısına katılan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın ise hipertansiyon gibi önemli bir sağlık problemiyle mücadele konusunda gösterdiği duyarlılık için TKD'ye teşekkür etti.

Hipertansiyon hastalığı nedir?

Yüksek tansiyon olarak da adlandırılan hipertansiyon, damarlardaki kan basıncının normalin üzerinde çıkması olarak tarif ediliyor. Büyük tansiyonun 14, küçüğün de 9'un üzerine çıkması halinde hipertansiyondan söz ediliyor. Yüksek tansiyon başta kalp olmak üzere damarların beslediği organlarda ciddi hasarlara sebep oluyor. Beyin kanaması, felç, kalp ve böbrek yetersizliği, kalp krizi ve görme kayıpları hipertansiyonun ortaya çıkardığı hastalıklar arasında yer alıyor. Hipertansiyondan korunmak ve yüksek tansiyonu düşürmek için en başta aşırı tuzlu ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor.

Necip Çakır


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com