Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

İş Aramada Süre Uzaması Depresyon Nedeni

Türkiye'nin en önemli sorularının başında işsizlik geliyor. Her gün yüzlerce insan iş bulmak için İş ve İşçi Bulma Kurumu ve diğer özel şirketlerin kapısını çalıyor. Bir insanın uzun süre iş bulamaması depresyona yol açıyor.

İnsan kaynakları konusunda yayın yapan "www.yenibir.com" internet sitesinden alınan bilgilere göre, iş arama döneminde makul süre aşıldığında insanlar depresyona girebilir. Didem Tekin'in kaleme aldığı makalede depresyonun önemli belirtileri şöyle sıralanıyor:

"Kişinin hassaslaşması, normalde rahatsız etmeyen şeylerin göze batması, günlerin birbirine benziyormuş gibi algılanması, kişinin kendisini değersiz hissetmesi, mekanlardan sıkılma, sevdikleri farkında olmadan üzme ve en önemlisi başvuruların karşılıksız kalması veya sonuçlanmaması nedeniyle özgüveninin azalması". Tekin, "Özgüven eksikliği de bir sonraki mülakata yansıyacak, büyük ihtimalle karşı taraf da bunu hissedecektir. Sonuç, kısır döngü" diyor.

Uzmanlar iş ararken belli bir süre tanınması gerektiğini belirterek, iki hafta içinde iş bulmam lazım gibi bir düşüncenin insanı daha fazla gerginleştirdiğini söylüyor. İş bulma döneminin uzaması durumunda 'yanlış veya eksik bir şey mi yapıyorum?" sorusunun sorulmasını öneren uzmanlara göre, ilk yapılacak iş özgeçmişi tekrar gözden geçirmek. Özgeçmiş güvenilen bir kişiye inceletilmeli ve başvurulan işe göre hazırlanmalı. "İkinci adımda yapılması gereken, yapılan mülakatların gözden geçirilmesi. Nasıl cevaplar verildi? İstekli olunduğu karşı tarafa hissettirildi mi? Fiyat ve mesai saatleriyle ilgili zamansız sorular soruldu mu? Beden dili söylenenleri onayladı mı?" gibi. Kişide, 'yine olmayacak ya hep işsiz kalırsam' gibi korkular durumu daha da zorlaştırırken, ilgi ve yetkinlik alanına giren bütün işlere başvuru yapılmaya gayret edilmeli bir iki işe başvurup haber gelmedi diye vazgeçilmemeli.

Tekin, iş arama sürecinin en önemli unsurlarından aynı zamanda en zor olanın kişinin kendisini tanıması gerektiğini belirtiyor. İş bulmak isteyen kişi kendisine, "Ben kimim, hangi özelliklerim beni bu günlere getirdi, bundan sonra nasıl bir yaşam bekliyorum?" sorularını sormalı. Takiben 5 yıl hatta 10 yıl sonrası için kariyer planları yapılmalı. İş arama dönemini depresyona girmeden sağlıklı atlatmanın yolu insanın kendisini geliştirmesi. Bunun için de eksik kalan yönleri tamamlamaya yarayacak kurslara gidilmeli, yayınlar takip edilmeli. Tekin, "Hem bir eksiğinizi gidermiş hem de sonuçta işle ilgilendiğiniz için kendinizi daha iyi hissedersiniz. Ayrıca, zaman yokken yapmak istediklerinizi niye bu dönemde yapmayasınız? İhmal edilen arkadaşlara daha çok zaman ayırmak gibi" şeklinde konuşuyor.

Kaynak : İHA


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com