Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

MASAJIN ETKİLERİ

Herşeyden önce masaj, kasın aktif güç ve kuvvetini arttırmaz, kasın gücü ve kuvveti ancak bilinçli egzersizlerle arttırılabilir.

Masajın önde gelen etkisi kas tonusu üzerinedir. Artmış kas tonusunun düzenlenmesiyle, kasın daha kuvvetle kasılması sağlanabilir ve çabuk yorulması önlenir. Masajın tonus düzenleyici etkisi, kas iğcikleri ve kan dolaşımı yoluyla olur.

Masajın amacı kondisyonel düzeyde daha üst düzeye ulaşabilmek ve gevşeme sağlayarak performansı arttırmaktır Masajın etkileri primer (birincil) ve seconder (ikincil) etkiler olmak üzere ikiye ayrılır. Primer etkiler hemen etki gösterir, seconder etkiler ise zaman içinde birikerek ortaya çıkar. Ancak etkilerin arasında çok kesin sınır çizmek mümkün değildir. Masaj sonucunda ortaya çıkan etkiler zincirleme reaksiyon olarak düşünülebilir. Bu zincir reaksiyonunda kan dolaşımı artışı şeklinde ortaya çıkan primer etki, daha sonra daha iyi hücre beslenmesi ve daha çabuk toparlanma gibi seconder etkilere yol açar. Yine kan dolaşımı artışı ile atık metabolitlerin uzaklaştırılması, ödemin azaltılması, microtravmaların onarımı gibi seconder etkileri doğurur. Sonuçta performans potansiyeli artar. Masajla birlikte bağ dokuda elastisite gelişince eklem hareket açıklığı ve güç artar ya da masajla gelişen psikolojik rahatlama ruhsal gerginliği giderir ve daha iyi performansa, bunula birlikte konsantrasyonun artmasına neden olur.

Klasik masajın uygulama alanı deri ve deri altındaki kaslardır. Bu dokularda oluşan etki hem masajın yapıldığı yerde görülür hem de sinir sistemi ve vücut sıvıları aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine dağılır. Masajın en önemli primer etkisi kas tonusu üzerindeki etkisidir. Bu, genel gevşemeyi sağlar. Ayrıca masaj ile kas ve bağ dokunun fonksiyonel ayrılması sağlanır, yapışıklıklar giderilir, dayanıklı ve hareketki doku oluşumu sağlanır Vücutta en yaygın doku bağ doku olduğundan vücudun hareketinde çok önemli etkisi vardır. Kronik stres ve ya da uzun süreli hareketsizlikte bağ doku sertleşir ve kalınlaşır, hareket genişliğini yitirir. Masaj bu durumu gidermek için idealdir. Bası, germe ve friksiyonla ısı yayılır ve dokunun enerji düzeyi artar. Bu şekilde sıvıların hareketi hızlanır.

Vücut besleyici elementleri koruyamadığı ve devamlı kasılma yoluyla kastan atık ürünleri uzaklaştıramadığı zaman enerji tüketilir ve kas yorulur. Kas spazmı, yetersiz toparlanma ya da kronik strese yanıt olarak ortaya çıkabilir. Masaj ile bu sorunlar ortadan kaldırılabilir.


Ayrıca dokunun kansız kalmasından kaynaklanan ağrıların giderilmesinde de masaj etkin bir yöntemdir. Maksimum performans için uygun emosyonel uyarım gerekir. Düşük düzeyli emosyonel uyarım ağırlık, tembellik, uyku hali; yüksek düzeyli emosyonel uyarım ise anksiyete doğurur. Farklı masaj teknikleri optimum düzeyde emosyonel uyarımı sağlar. Yavaş-yumuşak-kayıcı dokunuşlar (öfleraj) sedatif etkilidir; güçlü petrisaj, sıkma ve perküsyon ise enerji verici, canlandırıcıdır.

Ayrıca kişinin beklenti ve gereksinimlerine bağlı olarak masaj sırasında kullanılacak yağlar masaj teknikleri ile birleştiğinde dinlendirici, konsantrasyon arttırıcı, sakinleştirici, enerji verici, arındırıcı ya da motivasyon arttırıcı olabilir.


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com