Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Yakından televizyon izlemenin zararları

Uzmanlar yakından televizyon izlemenin görme problemlerine yol açtığını belirtiyor.


Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, fazla bilgisayar kullanmanın, yakından televizyon seyretmenin ve kitap okumanın gözde bir takım sorunlara sebebiyet verdiğini söyledi.

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, okula başlayacak çocukların yaklaşık yüzde 10'unda yaşına göre okuma yazma sıkıntısı olduğunu belirtti. Görme problemlerinin genetik olabileceği gibi fazla bilgisayar kullanmanın, yakından televizyon seyretmenin ve kitap okumanın gözde bir takım sorunlara yol açacağını kaydeden Çalakoğlu, "Anne babalar da çocuklarında görme problemi olmadığını düşünerek hekime başvurmuyor. Bunun sonucunda çocuğun okul başarısı düştüğü gibi, sorun tespit edildiğinde, çoğunlukla tedavide geç kalınmış oluyor ve görme problemi kalıcı hale gelebiliyor.

Hiçbir yakınması olmasa bile her çocuğun düzenli olarak göz muayenesinden geçmesi gerekiyor." açıklamasında bulundu. Çolakoğlu, okul çağındaki çocuklarda en sık görülen 4 görme problemini; şaşılık, yalıncı şaşılık, göz tembelliği ve kırma kusurları olarak sıralıyor.

ÇOCUKTA GÖRME PROBLEMİ NASIL ANLAŞILIR?

Emel Çolakoğlu, görme problemlerinin anlaşılma yöntemlerini şöyle sıraladı: "Uzaktaki yazılara bakarken gözlerini kısması, başını eğmesi, nesnelere çok yakından bakması, okuma ve yazma sonucu baş ağrısı yaşaması, okurken kelime ya da satır atlaması, yazarken satırı düzgün takip edememesi, bir gözünü daha öne alarak kitaba bakması, Okurken kelimelerin bulanıklaştığını ya da kaydığını ifade etmesi, televizyonu yakından seyretmesi, gözlerinde sulanma, güneşli havalarda tek ( hep aynı göz) gözünü kapaması."

Çalakoğlu, her anne babanın dikkatini çekmeyebilecek göz hastalıklarının ilk haftalarda tespit edilebilmesinin çok önemli olduğunu, bunlara müdahale olmazsa göz tembelliği ya da körlük olabileceğini ifade etti. Çalakoğlu, "Risk faktörü olsun ya da olmasın, doğumdan sonraki ilk 6 ay içinde bebek mutlaka göz muayenesinden geçmeli." dedi.

Kaynak: CİHAN


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com