Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

İyot Tabletleri Ne Zaman ve Nasıl Kullanılır

Japonyadaki nükleer tehlike devam ediyor. Radyasyon korkusu başta ABD olmak üzere dünyayı sarıyor… 9 büyüklüğündeki depremin ardından Japonya’da meydana gelen tsunami arkasında birçok yıkıntı ve zarar gören nükleer santraller bıraktı. Oluşan yıkımın ardından nükleer santrallerde sızıntı sürüyor. Felakete ise 1 kaldı. Yani Çernobil’den sonra oluşan radyasyon seviyesinin hemen kıyısındayız!

Hal böyle olunca nükleer santral sahibi olan ülkeler, kurulu güçlerini tekrar gözden geçirmeye başladı. Öte yanda bireyler de kendini radyasyonun zararlı etkisinden korumak için radyasyon ölçer dedektörlere ve iyota saldırdı.

Özellikle ABD eyaletlerinde, radyasyonun yayılma olasılığından endişe eden Amerikalılar’ın iyot tabletlerine hücum etmesi üzerine, bölgede iyot tableti satan firma ve eczanelerin stokları tükendi. Fiyatlar ise tava yaptı. 10 dolara satılan 14 tabletlik paket online sitelerde 540 dolara kadar çıktı. Yani fiyatlar 54 kat birden arttı. Özellikle Batı Amerika’nın California ve Washington gibi şehirleridne talep patlaması yaşandı. Ve bu kentlerde büyük oranlarda iyot alımı yapıldığı gelen haberler arasında.

Dünya Sağlık Örgütü ise Twitter üzerinden bölge halkını sakin olmaya davet ederken “iyotu kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın” uyarısında bulundu.

Öte yandan stokların azalması arz sıkıntısına neden oluyor. Bazı Kanadalı üreticiler ise Japonya depereminden önce de bu yönde sıkıntıların yaşandığına dikkat çekti. Çünkü iyot sadece kimya endüstrisinde değil LCD ekranı ve TV yapımında da kullanılıyor.

İlaç firmaları talepleri karşılamakta zorlandıklarını belirtirken, ABD Temsilciler Meclisi’ndeki bazı milletvekilleri de Beyaz Saray’a iyot arzının arttırılması için harekete geçme çağrısı yaptı. Türkiye’de ise bir kilo iyotun fiyatı 100-200 TL arasında değişiyor.

JAPONYA HALKA DAĞITTI!
Japonya hükümeti, radyasyon sızıntısı nedeniyle geçen hafta reaktör çevresindeki bölgelerde halka iyot dağıtmaya başlamıştı. Japonya şu ana kadar 230 bin paket iyot dağıtımı yaptı.

İYOT NİÇİN KULLANILIR?
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan alınan bilgiye göre, iyot tabletleri, radyoaktif olmayan iyot bileşikleridir. Nükleer tehlike durumlarında ortaya çıkabilecek radyoaktif bulut içerisinde yer alan radyoaktif iyotun tiroitte tutulmasını önlemek üzere, iyot tabletlerinin en kısa süre içinde alınması gereklidir. İyot tabletlerinin, vücudun diğer radyoaktif maddelere maruz kalmasını engelleyici özelliği yoktur.

NASIL KULLANILIR?
Tabletler, mümkünse aç karnına alınmamalıdır. Kolaylık sağlamak için tercih edilen bir sıvıda eritilip içilebilir. İyot tabletleri genellikle iyi tolere edilir. Sindirim bozuklukları gibi yan etkiler çok nadiren görülmekle beraber, uygulama kesildiğinde kendiliğinden geçer. Yan etkilerin uzun süre devam etmesi durumunda doktora başvurulmalıdır. Hipertiroit tedavisi görenler, iyot tabletleri aldıkları süre içinde de tedavilerine devam etmeli, ancak tehlike durumu sona erdiğinde, doktora başvurmalıdırlar. İyot tableti aldıktan sonra 1 hafta ila 3 ay içinde çarpıntı, kilo kaybı veya ishal şikayeti olanlar doktora müracaat etmelidir.

NE ZAMAN KULLANILMALI?
İyot tabletlerinin radyoaktiviteye maruz kalınmadan 6 saat öncesinde alınması durumunda maksimum koruma sağlanır. Radyoaktiviteye maruz kalınmasından sonraki ilk 10 saatten sonra alınması durumunda ise hiç bir etkisi olmayacaktır. Bir iyot tableti dozu ile 24 saat korunma sağlanır.
Radyoaktif tehlike durumunda, iyot tabletlerinin dağıtımı, kullanımı ve uygulama süresi konularında duyurular resmi makamlarca medya aracılığıyla yapılacaktır.
İyot tabletleri, resmi bir duyuru yapılmadıkça kesinlikle kullanılmamalıdır.


KULLANIM ALANLARI
İyot ilaç yapımında, tuzlarda, antiseptiklerde, gıda katkılarında, boyalarda, katalizörlerde ve fotoğrafçılıkta kullanılır.ayrıca tentürdiyotta da iyot vardır. Eskiden apikal apseli dişlerin tedavisinde kullanılan iyot bu dişlerde renklenmeye yol açmaktadır. İyot ayrıca kanser tedavisinde de kullanılıyor.


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com