Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Nikele temas edenler Alerjiye yakalanıyor

Nikel nedir?

Nikel, saf haldeyken gümüş parlaklığı olan, kaplamada ve alaşımda kullanılan metalik temel bir elementdir. Etrafımızda bulunan en yaygın metallerden birisidir.

Nikel alerjisi nedir?

Nikel alerjisi bir çeşit temas alerjisidir. Kişi, nikel içeren cisimlerle doğrudan temas ederse, egzama geliştirebilir.

Nikel alerjisi kimlerde görülür?

Nikel alerjisi, erkeklere nispeten kadınlarda daha sık görülür. Bu da, özellikle kulakta açılan deliklerden, piercıng ve deride takılar için açılan deliklerden ve derinin kıymetli madenlerle temas içinde olmasından kaynaklanmaktadır. Nikel bu şekilde deriye/kana nüfuz ederek hassaslığa sebep olabilir. Kişi böylece maddeye karşı alerji geliştirmiş olur, ve maddenin deri ile yaptığı her temastan bir kaç saat sonra egzama görülebilir. Bu rahatsızlıklara sahip erkek sayısı sürekli artmaktadır. Bunun sebebi muhtemelen, erkeklerin de son zamanlarda, kulaklarına küpe ve boğazlarına kolye takmaya başlamasıdır. Nikel alerjisi, ellerde egzamanın ortaya çıkmasına da sebep olur. Bu, kapı kolu, musluk (paslanmaz çelikler hariç) ve bozuk para gibi nikel içeren birçok madde ile temas edilmesinden dolayıdır.

Nikel nerelerde bulunur?

Özellikle mücevher taklitleri, metal kaplı mutfak aletleri, parlak kapı kolları, fermuarlar, tokalar, iğneler, örgü şişleri, makaslar, gözlük çerçeveleri, düğmeler, paralar nikel içerir. Beyaz altın, platin ve ithal sarı altın ve gümüşlerde nikel bulunabilir. Buna ek olarak, nikel, çamaşır suyu, saç boyaları ve bazı gıda maddelerinde de görülebilir. Yüksek miktarda nikel içeren gıda maddelerine örnek olarak çikolata, bezelye, mercimek, ceviz, ayçiçeği çekirdeğini verebiliriz. Bu tür yiyecekler, nikel alerjili kişilerde egzamanın daha da kötüleşmesine sebep olabilir, ancak bu çok nadirdir. Su muslukları, tas ve leğenlerin çoğu nikel vermeyen paslanmaz çelikten üretilmektedir.

Nikel alerjisi ne tür belirtilere sebep olur?

Nikele karşı temas alerjili bir kişinin, madde ile teması olursa, vücudunun herhangi bir bölgesinde alerjik egzama görülebilir. Yeni ortaya çıkmış veya tekrar parlayan temas egzaması, sıvı dolu kabarcıklar ve iltihaplı yaralarla beraber, deride kızarıklık ve şişkinliğe sebep olur. Uzun sürmüş temas egzamasında, deride kuruma ve çatlamalar görülür. Şiddetli kaşıntı yaygındır.

Nikel alerjisinin teşhisi nasıl yapılır?

Kişi, bir dermatoloğa sevkini sağlar ve “yama testi” nin yapılmasını ister. Yama testinde, kişinin sırtına en yaygın alerjen maddelerini içeren, yama şeklinde bir bant yapıştırılır. Bu bant hastanın sırtında iki gün durduktan sonra, tekrar sökülür. Dermotolog, bir veya iki gün sonra sonuçlara bakar. Eğer nikel alerjisi söz konusu ise, bantın yapıştırıldığı ve nikelin test edildiği bölgede, bozuk para büyüklüğünde kızarık bir egzama lekesi görülür.

Nikel alerjisinin yaygınlığı:

Norveç halkının yaklaşık % 10 nunun nikele karşı alerjisi olduğu tahmin edilmektedir.
Eğer kişide bu tür bir alerji bir kere gelişmiş ise, alerjiden tamamıyla kurtulmak mümkün değildir, ancak alerjinin derecesi değişebilir.

Nikel alerjisinde önlem ve faydalı tavsiyeler:

* Sarı altın veya titan nikel içermez. Gümüş de genelde nikel içermeyecektir.
* Nikelin kuru ve çatlamamış deriye nüfuz etmesi kolay değildir. Bu nedenle ellerinizi kuru ve yumuşak tutmaya çalışın.
* Eğer nikel içeren takı/yüzük/saat/kemer tokalarını kullanmak istiyorsanız, metalle temastan kaçınmak için, metalin şeffaf tırnak cilâsı ile bir kaç kat kaplanması gerekir.
* Takılar satın aldığınızda onların nikel içermediği konusunda garanti isteyin.


Nikel alejisinin tedavisi:

Tepki gösterdiğiniz şeyden kaçının. Eğer nikelle olan temastan kaçınmazsanız, diğer tedavilerin iyi bir etkisi olmaz. Düzenli olarak nemlendirici kremler kullanın. Cild genelde kuru olacaktır. Bir süre için kortizon kreminin kullanılması gerekli olabilir. Kortizon kreminin sürülmesinden bir iki dakika sonra nemlendirici krem kullanılmalıdır. Eğer kişi, nikel içeren ve tahammül edemediği maddeleri kullanmaya devam ederse, alerji derinin nikel ile temasta bulunmadığı bölgelere de yayılabilir.


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com