Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Anne Adayları ve Masaj

Hamilelikte sık sık rahatsızlık veren bölgelerin başında gelen bacaklar, sırt ve karında daha fazla zaman harcayarak tam bir vücut masajı yapın. Gerginliği hissettiğiniz her yerde, özellikle de bel ve omuzlarda yoğunlaşın. Doktor bu bölgelere masaj yapmanızı salık vermese bile yüz, el, kol ve ayaklarına masaj yaparak eşinizi gevşetebilirsiniz.

Eşinizin kendisini rahat hissetmesi için bol bol yastık kullanın; sırtüstü yatarken karnını gevşetmek ve bel kavisini desteklemek üzere dizlerinin altına yastıklar koyun başının ve omuzlarının altına yastıklar koyun başının ve omuzlarının altına da yastık konulması eşinizi rahatlatabilir. Sırt masajı için, eşiniz yan yatabilir ya da bir sandalyeye yers yönde oturabilir.



1. Eşinizin yanında diz çökün ve bir elinizi karnının çevresinde saat yönünde gezdirin.Hareketleriniz dengeli ve hafif olsun.
2. Saat yönünde sıvazlamaya devam edin ama bu kez her iki elinizi de kullanın. Hafif ve akıcı bir şekilde bir el diğerini izlesin.
3. Bir elinizle tam, diğeriyle yarım daire çizerken kollarınız çaprazlandığında bir elinizi diğer kolunuzun üzerinden aşırın.



4. Her iki elinizi art arda kullanarak yanlardan yukarı doğru hafifçe sıvazlayın. Göbeğe geldiğinizde ellerinizi kaldırın ve tekrar başlayın.
5. Yukarı doğru hafifçe sıvazlayıp ellerinizi yan tarafa doğru kaydırın. Hareketleriniz giderek hafifleyip deriye ancak dokunur hale gelsin.
6. Ellerinizi çukurlaştırarak göbeğin üzerine koyun altlarında ısının çoğaldığını hissedene kadar biraz bekleyin, sonra yavaşça kaldırın.
Bacak Masajı
Bacak masajı birçok hamile kadını rahatlatıp gevşetir. Bu aynı zamanda bacaklardaki şişlik ve ağrılara, hatta bazı kadınların hamilelikte karşılaştıkları varis ve kramplara da iyi gelir. Bacaklarda sadece ayak bileklerinden uyluklara kadar hafifçe sıvazlayarak ellerinizi tekrar aşağıya kaydırmak eşinizi gevşetmenin çok etkili bir yoludur. Tüm hareketleriniz hafif olsun ve sert vuruş tekniklerinden kaçının.

Bacakları baş seviyesinden hafifçe yüksekte tutmak da şişlik ve ağrıları hafifletebilir. Ben tüm hamile müşterilerime, ayak ucu hafifçe yükseltilmiş bir yatakta uyumalarını öneririm. Eğer bacaklar çok şişmişse, elle lenf drenajı tekniğini uygulayın. Varisli bacaklara da masaj yapabilirsiniz ama, hareketleriniz çok yumuşak olsun ve asla varisli damarlara doğrudan masaj yapmayın.



Kol Masajı
Çok hafif bir kol masajı, son derece rahatlatıcıdır ve eğer karında masaj yapmamanız önerilmişse, bu eşinizi gevşetmede etkili bir yöntemdir. Bazı hamile kadınlar, uzun süre sırtüstü uzanınca baş dönmesi hissederler. Eğer eşinizde de böyle bir durum varsa kollarına masaj yaparken yan yatabilir. Kol masajındaki tüm teknikleri uygulayabilirsiniz. Ya da kollarını sadece yavaş ve ritmik şekilde sıvazlayabilirsiniz.
Sırt Masajı
Sırt ağrıları hamilelikte belki de en sık rastlanan şikayetlerdendir. Sırt masajı bu rahatsızlığı büyük ölçüde giderebilir. Eşiniz yan yatsın ya da bir mindere yaslanarak sandalyeye ters otursun. Hamileliğin ilk 3 ayında bel üzerinde derin basınçlar uygulamayın. Bol bol sıvazlayın, çünkü bu çok sakinleştiricidir. Sabahları görülen mide bulantısı bile masajla hafifletilebilir: Sırtın orta kısmında belin hemen üstünden kürek kemiklerinin arasına kadar bastırarak masaj yapın.
Doğum Sırasında
Masaj sakinleştirip rahatlattığı için doğum sırasındaki değeri de göz ardı edilemez. Sırt ağrısını azaltarak eşinizi rahatlatmak ve ona destek olmakta olumlu bir işleve sahiptir. Sırt, omuzlar, boyun ve ayaklarına masaj yaparak eşinizin gevşemesine yardım edebilirsiniz; ama asla karnına masaj yapmayın. Sırtına ve omuzlarına masaj yaparken, eşiniz yan yatabilir ya da bir sandalyeye ters yönde oturabilir. Bu hareketleri daha önceden uygulamaya başlayın ki alışkanlık kazanabilesiniz.
Sırt Masajı




1. Bir elinizin tabanıyla omurganın bitim yerini ve kuyruk sokumu kemiğinin her yerini sıvazlayın, sonra bele geçin. Hareketleriniz dengeli ve akıcı olsun.
2. Kuyruksokumunun her yerinde başparmaklarınızla derin dairesel basınçlar uygulayın. Bu bölgeye sıkıca bastırıp parmaklarınızla eşinizi kalçalarından desteklerken deriyi alttaki kemik üzerinde dairesel hareketlerle ovun.
3. Başparmaklarınızı kaba etlerin merkezine derin bir şekilde bastırın. Bu, beldeki ağrıyı giderebilir.
4. Yine ağrıyı hafifletmek için bir elinizin tabanıyla kuyruksokumuna derin basınçlar uygulayın.

Yüz Masajı
Doğum sancıları arasındaki rahatlamalar sırasında yüzüne yapacağınız hafif bir masaj eşinizi sakinleştirip rahatlatır. En gevşetici olanlar göz çevresi ve alın masajdır. Aldından yukarı doğru saçların başladığı yere kadar yapılan sıvazlamalar gerginliği azaltmanın en iyi yollarından biridir. Dengeli ve ritmik bir sıra içinde bir el diğerini izleyecek şekilde hafif hafif sıvazlayın.

Ayak Masajı
Ayaklara yapılan sıkı, derin bir masajın büyük yararları vardır. Aşağıdaki teknikler, doğum yaparken de son derece yararlıdır ve kasılmaların verdiği acıyı hafifletebilir.
1. Ayak tabanını bir elinizle tutup diğerinin tabanıyla bastırarak sıvazlayın.
2. Tabanın merkezinden topuğa kadar bir hat üzerinde başparmaklarınızla derin bir şekilde ovun.
Shiatsu Noktaları
Bu noktalar doğum sırasındaki sancıyı hafifletip doğumu hızlandırabilir.
· Ayak serçe parmağının dış kısmında tırnağın bitim yerinde.
· Bacağın iç kısmında ayak bileği çıkıntısının dört parmak üstünde, kaval kemiğinin arkasındaki çukurlukta.
Doğumdan Sonra
Masaj, doğum sonrasında da son derece etkilidir. Doğudaki bazı bölgelerde, yeni anne olmuş bir kadını rahat ettirip şımartmak adettendir ve 40 gün boyunca her gün köyün ebesi annenin tüm vücuduna özellikle de karnına derin bir masaj yapar. Borneo da ki bir anne bana, bunun kendisini ne kadar rahatlattığını anlatmıştı. “Bana içimin her yanı çekilip doğru yerine oturtuluyormuş gibi geliyordu.” Bir ay sonra karnı dümdüz olmuştu, hiçbir ağrısı sızısı kalmamıştı, kendisini enerji ve hayat dolu hissediyordu.

Bu gelenekler kendi yaşam tarzımızla karşılaştırıldığında ne kadar da uygar görünüyor! Yeni anne olmuş her kadın, düzenli olarak yapılan bir masajın faydasını görür. Masaj, bebekle ilgilenmenin yükünü hafifletir, gerginliği azaltır, bebeği kaldırıp taşımanın getirdiği ağrıları giderir ve her şeyin ötesinde, en azından bir saat için tam bir rahatlama sağlar. Bu, ailenin diğer bireyleri için de yararlıdır, çünkü masaj sonrasında anne kendisini daha iyi hisseder. Benim masaja ilk ilgi duyma nedenlerimden biri de annemin masajdan sonra her zaman muhteşem bir ruh haline bürünmesiydi.
Karın Masajı

1. Karından yukarı doğru sıvazlayın ve yanlardan aşağı doğru kayın. En az altı kez tekrarlayın.

2. kalçaları sıkıca, karnı bir yandan diğer yana doğru hatlar halinde ve tüm bölgeyi kaplayarak yoğurun.
3. Bir el diğerini izlesin; karın çevresinde büyük bir daire çizerek saat yönünde sıvazlayın.
4. Bir elinizi diğerinin üzerine koyup karın çevresinde saat yönünde hafif dairesel basınçlar uygulayın.

5. Bir elinizi diğerinin üzerine koyup karnı kasık kemiğinden başlayarak yukarı doğru yavaşça sıvazlayın. Ellerinizin tabanıyla iyice bastırın, göbeğe ulaştığınızda baskıyı azaltıp ellerinizi geriye kaydırın. Birkaç kez tekrarlayın.
6. Elinizi karnın alt kısmına, başparmaklarınız büyük bir V oluşturacak şekilde diğer elinizin üzerine yerleştirin. Karnı ellerinizin dış kenarlarıyla kavrayıp kasık kemiğinden göbeğe kadar bastırarak yavaş yavaş sıvazlayın.
7. Masajı bitirirken karnı çok yumuşak ve hafif bir şekilde sıvazlayın, sonra ellerinizi göbeğin üzerinde çukurlaştırın, altlarında ısının çoğaldığını hissedene kadar biraz bekleyin. Sonra ellerinizi yavaşça kaldırın.


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com