Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Başörtülü Bayanlar Dikkat

Prof. Dr. İhsan Ertemli, türban takan kadınların güneş ışığından faydalanamadıklarını, bu nedenle daha fazla D vitamini ve kalsiyum almaları gerektiğini söyledi.




Romatoloji uzmanı Prof. Dr. İhsan Ertemli, türban takan kadınların güneş ışığından faydalanamadıkları, bu nedenle daha fazla D vitamini ve kalsiyum almaları gerektiğini söyledi. Ertemli, D vitamini ve kalsiyum eksikliğinin romatizmal hastalıklara yol açabileceği uyarısını yaptı.

Romatoloji uzmanı Prof. Dr. İhsan Ertemli, türban takan kadınların güneş ışığından faydalanamadıkları, bu nedenle daha fazla D vitamini ve kalsiyum almaları gerektiğini söyledi. Ertemli, D vitamini ve kalsiyum eksikliğinin romatizmal hastalıklara yol açabileceği uyarısını yaptı.

Fethiye Ölüdeniz’de devam eden 2007 Romatoloji Kongresi'ne katılan Prof. Dr. İhsan Ertemli türban takan kadınlara uyarıda bulundu.
Romatolojik hastalıklara yakalanmada D vitamini ve kalsiyum eksikliklerinin oldukça etkili olduğunu işaret eden Ertenli “Bu doğrultuda güneş ışınlarının alınması çok önemlidir. Özellikle tesettürlü bayanlarımızın, türban kullanların bu ışıktan doğrudan yararlanması mümkün değildir. Bu yüzden bu bayanların vitamin ve kalsiyum takviyesi alması yararlı olacaktır” dedi.

Ölüdeniz’deki 2007 Romatoloji Kongresi alanın uzmanlarının yoğun katılımıyla yapılıyor. Romatoloji Araştırma ve Eğitim Derneği tarafından her yıl düzenlenen kongrede romatolojideki son gelişmelerin yanında ulusal sorunların da tartışılıyor.
Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Mustafa Gürkan Taşkale, kadınların baş ve vücutlarını örtmelerinin güneş ışığından istifade etmelerine engel olmadığını söyledi. Dr. Taşkale, "Bilimsel olarak da ispatlanmıştır ki, sadece el ve yüzün günde 20 dakika kadar güneş ışınlarına maruz kalması D vitamini oluşması için yeterlidir." şeklinde konuştu. Türkiye'de D vitamini eksikliği görülme oranının yüzde 40 olduğunu belirten Dr. Taşkale, bu oranın genel olarak bütün kadınları kapsadığını vurguladı. Taşkale'ye göre, D vitamini eksikliğinin Batılı ülkelere göre, Türkiye'de daha fazla görülmesinin sebebi yanlış beslenme alışkanlıkları ve hazır gıdalara besin takviyesi yapılmayışı. Batı ülkelerinde ekmeklere ve birçok hazır gıdaya vitamin mineral takviyesi yapılıyor; ancak ülkemizde tuzun bile iyot katkılı üretilmesi çok yeni bir uygulama. D vitamini almak için öncelikle bitkisel ve hayvansal gıdalardan ön maddelerin alınması gerekiyor. Et ve süt ürünleri, tahıl ve bakliyat ürünleri bu vitamin açısından zengin olan gıdaların başında geliyor. Halk arasında bilindiği gibi pekmezin D vitamini açısından aşırı bir zenginliği bulunmuyor. Dr. Taşkale, haftada 1-2 kez yumurta, yılda birkaç kere karaciğer tüketilmesini tavsiye ediyor. Bu gıdalardan alınan vitamin ön maddeleri ciltte birikiyor. Ultraviyole denilen yüksek enerjili ışınlar bunların molekül yapısını değiştirerek aktif hale getiriyor. Karaciğer ve böbrekte birkaç işlemden daha geçirildikten sonra vücuda dağılıyor. Buna göre, D vitaminini tam olarak alabilmek için karaciğer ve böbreğin de sağlıklı olması gerekiyor. Ancak, her halükarda ekmek ve diğer hazır gıdalara vitamin takviyesi yapılması, gerekli çözüm olarak öne çıkıyor. Özellikle çocuklukta yeterli D vitamini alınmazsa ileriki yaşlarda osteoporoz (kemik erimesi) ile karışan kemiğin yeterli gelişememesi durumuna yol açıyor. Aileleri yönlendirme adına çocuk hekimlerine görev düştüğünü ifade eden Dr. Mustafa Gürkan Taşkale, "D vitamini eksikliği çocuğun bütün organlarının gelişimiyle birlikte zihinsel gelişimini de olumsuz etkiliyor. Ayrıca ileriki yaşlarda diyabet ve kanser riskini artıracağı yönünde şüpheler var. Sağlıklı bir topluma ulaşabilmek için çocuk ve gelişim çağındaki gençlerin yeterli D vitamini almasına önem verilmesi gerekiyor." diye konuştu.


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com