Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

İftarda 'az yemek çok sağlık' demek

Boylu boyunca uzanan masalarda birbirinden değişik et ve sebze yemekleri, zeytinyağlılar, kahvaltılıklar, tatlılar...

Ramazan'da oruç tutanlar kimi zaman uzun saatler aç kalmanın da heyecanı ile gün boyu böyle bir sofrayı hayal ediyor. Kimi zaman zengin menüleri nedeni ile otellerde rezervasyon yaptırılıyor, bazen restoranların açık büfeleri tercih ediliyor ya da iftar davetlerinde açık büfe iftarın hem göz doyurucu hem de damak zevkine hitap eden nimetlerinden faydalanılıyor. Ancak açık büfe uygulaması, dikkat edilmediği takdirde oruç tutanlar için büyük bir tehlike haline gelebiliyor.

Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Yeşim Çelik, açık büfe ile iftar yapacak kişilerin dikkat etmesi gereken hususlar konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

Ramazan ayında da yeterli ve dengeli beslenmek insan sağlığı için olmazsa olmazların başında geliyor.

İftarda sınırsız yiyeceklere karşı koyabilmek için sahura mutlaka kalkın. Sahur yapmak, aç kalınan süreyi azaltması açısından çok önemli. Proteinden zengin besinler, midenin boşalma süresini uzattığından acıkmayı geciktirir. Bu nedenle süt, yumurta, peynir vb. tüketmeli; glisemik indeksi düşük, bol posalı tam tahıl ürünleri tercih etmeli ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı. Sahurda dikkat edeceğiniz bu gibi etmenlerle kan şekeri daha yavaş yükselecek ve bu da iftarda daha kontrollü olmanıza yardımcı olacaktır.

Yemeğinize çorbayla başlayın. En az 15-20 dk. bekledikten sonra ana öğüne geçin. Böylece hem boş mideye birden yüklenmez ve metabolizmanızın çalışmasını sağlarsınız.

Salatayı ana menüden önce tercih edin. Ana yemeklerin fazla tüketimini önlemek için, öncelikle salata almaya başlayabilir ve en son olarak ekmek vb. tahıl ürünlerini alabilirsiniz.

Yemekler için daha küçük tabaklar seçin. Böylece porsiyon miktarını kontrol etmeniz daha kolay olabilir.

Yemek alırken çevrenizdekilerin seçtiklerinden etkilenmeyin. Her yemekten almaya çalışmaktan çok, dengeli bir öğün oluşturmaya çalışın.

Günde 1,5-2 litre su tüketin. Vücut sıvı dengesini Ramazan boyunca dengede tutabilmek için su tüketimini 1,5 litrenin altına düşürmemelisiniz.

Tabağınıza az çeşit, besin değeri yüksek yiyecekler alın. Küçük porsiyonlu yemeklerinizi, yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek tüketmeye özen gösterin.

Kızartma, hamur işi, şekerli ve çok yağlı besinlerden uzak durun. Pişirme yöntemlerinden; fırında pişirilmiş, ızgara ve haşlanmış olan yemekleri tercih edin.

Hazmı kolay yiyecekler seçin. Sindirim sistemini zorlayacak besinlerin; bağırsaklarda bozulma, mide bulantısı ve hazımsızlığa neden olabileceğini unutmayın.

Asitli ve gazlı içeceklerden kaçının. Ayran, soda gibi tüm gün artan mineral ve sıvı ihtiyacımızı karşılamada yardımcı içecekler seçmelisiniz.

Yemeğin hemen ardından tatlı tüketmeyin. Yağlı ve şerbetli tatlılar yerine, komposto ve sütlü tatlılar tercih edin.

İftardan sonra kısa süreli yürüyüşler yapın. Ramazan'da metabolizma hızı yavaşladığından, iftardan sonra kısa süreli yürüyüşler metabolizmayı hızlandırır.

Özge Yalın

Zaman


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com