Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Gırtlak kanseri risk faktörlerinin başında sigara geliyor

Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Nesil Keleş, yaklaşan 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle gırtlak kanseri ve sigara konusunda önemli açıklamalarda bulundu:

“Gırtlak kanseri risk faktörlerinin başında sigara geliyor. Gırtlak kanseri riskini azaltmak için öncelikle; sigaradan bağımlılığından kurtulmak gerekiyor.”

Yaklaşan 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeni ile açıklama yapan Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Nesil Keleş, erken tanı konulabilmesi sebebiyle, nispeten daha iyi seyirli tümörler arasında bulunan gırtlak kanseri risk faktörlerinin başında sigaranın geldiğini, sigara dumanındaki katranın içeriğinde bulunan bazı maddelerin kansere yol açan etkiler yaratarak, hastalığın ortaya çıkmasına neden olduğunu belirtti.

Sigara kullanımı bırakıldığında bu riskin giderek azaldığını ve gırtlak kanserinin erkeklerde kadınlara oranla 10 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Nesil Keleş, son yıllarda kadınlarda sigara içimindeki artışla birlikte, Avrupa ve ABD'deki kadınlarda gırtlak kanseri görülme sıklığının arttığına dikkat çekti.

“Gırtlak kanserinin ortaya çıkmasında alkolle beraber, sigara kullanımı hastalık riskini artırıyor.”

Gırtlak kanserinin ortaya çıkmasında alkolle beraber, sigara kullanımının hastalık riskini artırdığının altını çizen Prof. Dr. Nesil Keleş; “Tek başına alkol kullanımının risk faktörü olup olmadığı henüz kesin olarak bilinmiyor. Ayrıca lökoplaziler yani yanaklarda ve dilde bulunan beyaz plakalar, akut ve kronik gırtlak enfeksiyonları, virüslere bağlı enfeksiyonlar; sesin kötü kullanımı, gırtlağı etkileyen ve tahriş eden faktörler riskler arasında sayılabiliyor” dedi.

“Gırtlak kanserinde erken tanı konabilme şansı yüksek.”

“Gırtlak kanserleri, nispeten daha iyi seyirli tümörler arasında kabul ediliyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri, bu hastalığa erken tanı konabilme şansının yüksek olmasından kaynaklanıyor.” diyen Prof. Dr. Nesil Keleş, sözlerine şöyle devam ediyor; “Erken belirtiler, gırtlakta tümörün yerleştiği bölgelere göre farklılıklar gösterebiliyor. Örneğin ses teline yerleşen tümörler ses kısıklığına neden olurken, gırtlağın üst bölümüne yerleşen tümörlerde yutma fonksiyonu sırasında ağrı olabiliyor.”

Ses kısıklığı, yutma güçlüğü, nefes darlığı, kulak ağrısı, boyunda şişlik ve öksürüğe dikkat!

Farklı bölgelerde görülmekle birlikte, gırtlak kanserinin erken evrede yakalanmasını sağlayacak belirtilerden de bahseden Prof. Dr. Nesil Keleş; “Gırtlak kanserinin erken evrede yakalanması sağlayacak belirtiler arasında ses kısıklığı, yutma güçlüğü, nefes darlığı, kulak ağrısı, ileri evrelerde boyunda şişlik ve öksürük bulunuyor. Yutma güçlüğü bazen hastalar tarafından nefes darlığı, boğazda gıcıklanma, dolgunluk, yabancı cisim, boğazı sürekli temizleme ihtiyacı ve takılma hissi gibi tarif ediliyor” dedi.

Prof. Dr. Nesil Keleş sözlerine şöyle devam etti; “Gırtlak kanserlerinde tedavi tümörün yerleşim yeri, evresi ve hastanın durumuna göre farklılık gösteriyor. Kanser erken evrede yakalandığında, hasta soluk fonksiyonu değişmeden, sadece sesinin biraz kısılmasıyla sonuçlanacak bir tedaviyle hayatına devam ediyor. Bu tedavi gırtlağın yarısının alındığı bir cerrahi yaklaşımla yapılıyor ve tedavi planı tümörün gırtlakta yerleştiği yere göre farklı olabiliyor. Bu yüzden tamamen hastalığın bulunduğu yere göre bir tedavi yaklaşımı uygulanıyor.”


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com