Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Nekrotizan fasiit

Tanım : Subkutan yumuşak doku ve yüzeyel ve derin fasiyayı tutan ciddi bir infeksiyondur.

Klinik bulgular : Sıklıkla ekstemitelerde, karın duvarı, kasıkve postoperatif yara yerinde görülür. Travma, cerrahi, dekübitis ülseri, apse sonrası gelişebilir. Önce eritem, şişlik(kenarları net belli olmayan), ısı artışı, ağrı ile başlar. Birkaç gün içinde cilt rengi mavi-gri bir renk alır, bül ve deride gangrenöz görünüm alır, hassasiyet kaybolur. Subkutan gaz, kompartıman senromu gelişimi görülebilir. Sistemik toksisite bulguları ve yüksek ateş izlenir.

Etyoloji : İki bakteriyolojik tipi var. TipI.de:En az bir anaerobik mikroorganizma (sıklıkla Bacterioides ve Peptostreptococcus türleri) ile bir ya da daha fazla fakültatif anaerob mikroorganizmalarla ( A grubu dışı streptokoklar, Enterobacteriaceae üyeleri) ile oluşur. TipII (Hemolitik streptokoksik gangren): grup A streptokok tek başına ya da S.aureus gibi diğer türlerle birlikte etkendir.

Diğer nekrotizan fasciitisler : Kraniofasial olabilir: Çoğunlukla etken grupA streptokoklardır. Servikal nekrotizan fasciitis de ise polimikrobiyaldir. Travma, dental, oral ve fasial infeksiyonlar predispozan faktördür.

Diğer etkenler : Nötropenik hatada P.aeruginosa veya diğer enterobacteriaceae üyeleri etken olabilir. Nadiren Fusobacterium, Serratia marcescens , vibrio vulnificus etken olabilir.

Tanı : Kanda lökosit sayımı (lökositoz), tam kan sayımı, eksudanın Gram boyaması,kan kültürü,doku kültürü nekroz yaygınsa kan kalsiyumu (hipokalsemi),elektrolit, kreatinin fosfokinaz, radyolojik olarak gaz tesbiti.


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com