Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Hayvan ısırığı yaraları

Tanım : Çeşitli ısırıklar sonucu spesifik mikroorganizma derin dokulara geçebilir ve yumuşak doku infeksiyonuyla sonuçlanır.

Klinik bulgular : Isırık yarası ve yumuşak doku infeksiyonu tespit edilir. Kedi ısırığı sonrası infeksiyon insidansı %50, köpek ve insan ısırığı sonrası %15-20.den fazla olabilir.

Etiyoloji : Çok farklı mikroorganizmalar etken olabilir. En sık kedi ısırığısonrası daha az olarak köpek ısırığı ile Pasteurella multocida, Capnocytophaga canimarsus(DF-2), Staphylococcus intermedius, insan ısırığısonrası S.aureus, Eikenela corrodens, Fusobacteriumspp, Prevotella spp, Porphoyrmonas spp, Streptococcus pyogenes ve diğer streptokoklar etken olabilir.Anerobik etkenler de olabilir.

Tanı : İlk 8 saatte kültüre gerek yoktur. Daha sonrası direkt preparat ve kültür.

Tedavi : İlk 8 saatte kültüre gerek yoktur.Amoxicillin-clavulanate(500/125 mg.dan, günde 3 kez, ampicillin-sulbactam veya cefuroxime(0.5 gr. 12 saatte bir) veya doxycycline 2-4 mg/kg, iki dozda, erişkinde; 2x100 mg. , makrolidler (erythromycin:20-50mg, 4 dozda, erişkinde:1-2 gr/gün, 4 dozda kullanılabilir.. Parenteral kullanım için; ampicillin-sulbactam, penisilin allerjisi olanlarda ;TM/SX+klindamisin, reptil ısırıklarında ampicillin-sulbaktam+gentamisin . Kültür sonuçlarına göre değişim yapılabilir.İnsan ısırıklarında amoxycillin/clavulanate oral veya geçse ampicillin/sulbactam(1,5 grx4 ıv) veya Ticarcillin/clavulanate(3.1x4 ıv) veya Piperacillin/tazobactam(3.375x4 veya4.5x3 ıv)) veya cefoxitin(2grx3 ıv), penisilin allerjisi olanlarda clindamycin+ ofloxacin veya ciprofloxacin veya levofloxacin, veya trimethoprim/sulfamethoxazole kullanılabilir.

Korunma : Yaklaşım ısırık sonrası ilk 8 saat ve sonrasına göre değişim gösterir. İlk 8 saatte başvuran olgularda; önce yara temizliğisteril salin ile yapılır,devitalize doku kaldırılır.Yara çok geniş, metakarpofalangial eklem tutulumu varsa ve kraniyal yaralarda debridman ve eksplorasyon yapılır. Delici olmayan yaralanmalar hariç yaranın kapatılması gerekir. 8 saati geçen yaralarda kapatmaya gerek yoktur. Genel olarak, yeni, infekte olmayan ve düşük risk lezyonlar yara temizliği, irrigasyon ve debridman sonrası sütüre edilebilir. Isırık sonrası ilk 8 saatte antibiyotik kullanımı önemli olabilir. Hafif yaralanmalar ve sıyrıklarda gerek yoktur.. Orta veya şiddetli yaralar, özellikle ödem ve ezilme varsa, delici yaralanmalar özelliklekemik, tendon ve eklem penetrasyonu varsa, yüz yaralanmaları, el ve ayak yaralanmaları, genital bölge ısırıkları vebağışık sistemi baskın ve asplenik kişilerde antibiyotik verilir. 48 saat gözlenir. Tetanoz ve kuduz yönünden proflaksi mutlaka uygulanır. İnsan ısırıklarında HIV ve Hepatitis B infeksiyonu da göz önüne alınmalıdır.


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com