Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Tromboflebit

Sinonimi

Thrombophlebitis (superficialis)

Tanımı

Yüzeyel venlerde inflamasyonla birlikte trombozis gelişmesine tromboflebit denir.

Etiyolojisi

Bacaklarda en sık Safen venin varisine bağlı olarak ortaya çıkar. İmmobilizasyon veya travmalar oluşumundaki ana etkenlerdir.

Kollarda ise en sık venöz kanül, kateter veya intimayı tahriş eden ilaç enjeksiyonlarına veya hiperosmolar mayi infüzyonlarına bağlı olarak (iyatrojenik nedenlerle) meydana gelir.

Tromboflebitis migrans, gezici tekrarlayıcı tromboflebitlerdir. Malign tümöral hastalıkların bir belirtisi (manifestasyonu) veya Trombo angiitis obliterans'ın erken evre belirtisi olabilir.

Mondor hastalığı: Yüzeyel toraks venlerinin idiyopatik tromboflebitidir.

Klinik

İnflamasyonun 4 bulgusu da yani Rubor, Kolor, Dolor, Tumor inflame damar bölgesinde görülür. Ancak ekstremitelerde ödem veya şişme görülmez. Çünkü venöz kan akımının %75'inden fazlası derin venler yoluyla olur.

Başlıca komplikasyonları; derin venlere yayılım, nadiren de olsa bakteriyel enfeksiyon sonucu bakteriyemi veya abse formasyonudur.

Tanı

Kliniktir.

Tedavi

Nedenlerin ortadan kaldırılması (örneğin venöz kanül ve kateterlerin çekilmesi) ve hastanın mobilize kalmasıdır. ASLA YATAK İSTİRAHATİ ÖNERİLMEMELİDİR! Çünkü immobilizasyon hem trombozisin nedenlerinden biri, hem de ilerlemesine yol açan etkenlerden biridir.

Hastaların tromboflebiti yeniyse kompresyon bandajı, trombotik materyalin ortadan kaldırılması önerilmektedir.

7 günden daha eski tromboflebitlerde sadece kompresyon bandı, v.saphena magna tromboflebitinde kompresyon bandına ilave olarak LMWH (düşük molekül ağırlıklı Heparin) veya Heparin tedavisi önerilmektedir.

Tromboflebitin zemininde varisi olan hastalarda nedene yönelik tedavi (kompresyon tedavisi, skleroterapi veya stripping gibi) uygulanmalıdır.


Dr.Cem Heper


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com