Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Trikuspit Darlığı (Kalp trikuspit kapağının darlığı)

Etiyolojisi

Sağ atriyumu sağ ventrikülden ayıran trikuspit kapağın normal kapak alanı 4-6 cm2 dir. Trikuspit darlığı çok nadir görülür. En sık sebebi romatizmal kalp hastalığı (olguların 2/3'ü) dır. Konjenital, karsinoid sendrom, infektif endokardit, fibroelastozis, endomiyokardiyal fibrozis, pacemaker lead'ine veya SLE'a bağlı olarak görülebilir.

Fizyopatoloji

Trikuspit darlığı -> kalp debisinde azalma -> sağ atriyal basınç basınç artışı -> periferik ödem

- Sağ atriyal basınç 10 mmHg'yi aşınca periferik ödem gelişmeye başlar.
- Trikuspit kapak ortalama diastolik gradienti 4 mmHg'yi aştığında veya kapak alanı 2 cm2'nin altına indiğinde, kapak darlığı önemlidir.

Klinik

Olguların çoğunda mitral darlığı ile birliktedir. Efor intoleransı, çabuk yorulma, halsizlik, iştahsızlık, periferik ödem gibi yakınmaların yanısıra beraberinde bulunabildiği mitral kapak hastalığına bağlı pulmoner konjesyon ve ödeme ait semptom ve bulgular olabilir.

Fizik muayene bulguları; periferik ödem, periferik siyanoz, boyunda juguler venlerde dev (a) dalgalarıyla birlikte V dalgaları içeren pulsasyonlar, kaşeksi, ascites, hasas büyümüş pulsatil karaciğer, sol sternal kenarda inspiryumla artan diyastolik üfürüm, trikuspit açılma sesi gibi bulgular saptanır. Birlikte bulunabilen mitral ve aort kapak hastalıklarına ait muayene bulguları da saptanabilir.

EKG

Sağ atriyal genişlemeye bağlı sivri yüksek P dalgaları.

Röntgen

Akciğer ve pulmoner damarlarda özellik yokken sağ atriyal genişleme bulgusu.
EKO

Ekokardiyografik bulgular mitral kapaktaki gibidir. Dopplerle kapak gradienti belirlenmelidir.

Trikuspit kapak darlığında subvalvuler yapılarda mitral darlığındaki kadar ağır fibrokalsifik dejeneratif değişiklikler çoğunlukla yoktur.

İnvazif tanı

Trikuspit darlığından şüphelenilen olgularda sağ atriyum ve sağ ventrikül basınç kayıtları yapılabilir. Ortalama 4 mmHg veya üstünde bir diyastolık basınç farkı önemli trikuspit darlığını gösterir.

Tedavi

Trikuspit darlığı olan bir olgunun takibini genellikle beraberinde olan diğer kapak hastalıklarının durumu etkiler. Bu kapaklara cerrahi veya girişimsel (balon valvotomi gibi) işlemler yapılırken tikuspit valvuloplasti veya kapak replasmanı da uygulanır.


Dr.Cem Heper


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com