Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Septik Tromboflebit

Tanım ve Klinik Bulgular

Herhangi bir nedenle oluşan venöz endotelde bunu takiben oluşan trombus ve bakteriyel kolonizasyon ve proliferasyon sonucu gelişen bir klinik tablodur. 4 klinik tablo şeklinde kendini gösterir.

1- Yüzeyel
2- Pelvik
3- Serebral (kavernöz sinüs)
4- Pileflebit (portal ven)

Yüzeyel septik tromboflebitte ateş, ven üzerinde hassasiyet ve ısı artışı vardır. Pulmoner emboli , pnömoni ve septik metastazlar görülebilir.

Pelvik tromboflebitte vakaların hemen hemen tamamında 1-2 hafta önce doğum veya operasyon vardır. Post-op açıklanamıyan ateş ,çoğu vakada silik pelvik bulgular pulmoner emboli pelvik septik tromboflebiti akla getirmelidir.

Serebral yada kavernöz sinüs septik tromboflebit fasiyal enfeksiyonlar, paranazal sinüzitler ve ağız nfeksiyonları sonucu gelişir. Baş ağrısı , yüzde ve göz çevresinde ödem, ateş ve nörolojik bulgular vardır. Portal ven tromboflebitinde bulgular ateş, karın ağrısı ve sarılıktır. Mortalitesi yüksektir.

Etiyoloji

Etkenler S.aureus, S.epidermidis, Enterobacteriacaea, pseudomonas ve candidadır. Pelvik tromboflebitlerde bu bakterilerin yanısıra bakteroidesler de etken olmaktadır. Serebral tromboflebitlerde S.aureus, bakteroidesler ve candida etkenken portal tromboflebitte enterobacteriacea ve özelliklede E. coli sıklıkla etken mikroorganizma olarak görülmektedir.

Tanı

1. Anamnez ve fizik muayene
2. Venografi, USG, CT ve MRI gibi görüntüleme teknikleri ile trombusun , pulmoner emboli ve apse veya ampiyemin gösterilmesi açısından yararlıdır.
3. Kan kültürleri
4. Katater kültürlerinde etken mikroorganizmanın üretilmesi ile konur.

Tedavi

Yüzeyel süpüratif tromboflebitlerde antibakteriyel tedavi yanısıra cerrahi eksizyon gerekebilir.Ampirik antibakteriyel tedavide

Nafsilin 2gr IV 4-6 satte bir + Gentamisin 1- 1.7 mg/kg IVveya IM 8 saatte bir

Veya

3. jen.sefalosporin veya kinolon kullanılır.
Antifungal tedavi immunosüpresif hastalarda veya metastatik komplikasyonlarda önerilmektedir,bu amaçla
Amphotericin B 200 mg veya Flukonasol 400 mg/gün 10-14 gün önerilmektedir.

Pelvik süpüratif tromboflebitlerde esas etkenler anaerop streptokoklar ve bakteroideslerdir.Bunlarda seçilecek tedavi

Kristalize penisillin 20 MU /gün IV veya

Klindamisin 450-600 mg IV 6 saatte bir veya

Metronidazol 500-750 mg IV 8 saatte bir önerilmektedir.


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com