Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Bir lezzet ve şifa deposu: İNCİR

İNCİR, aynı adı taşıyan yumuşak odunlu 8-10 metre boyundaki ağacın meyvesidir. Yeryüzünde 750’nin üzerinde türü vardır. Sıcak iklimi sevmesi, çoğu meyvelerin yetişmediği çorak arazilerde yetişmesi ve sulu oluşuyla hararetimizi gidermesi, bize Allah’ın bir ihsanıdır.
Büyükçe, insan elini andıran yaprakları ve koyu gölgesi ile dalları altına sığınan herkesi cömertçesine serinleten incir ağaçları, toprak içine saldıkları kökleri ile harika birer kimya fabrikasını andırırlar, incirin içine ihtiyacımız olan birçok madde yerleştirilmiştir.

100 gram incirde; 18 gram su, 4.3 gram protein, 1 gram yağ, 62 gram şeker, 780 mgr potasyum, 160 mgr kalsiyum, 80 mgr magnezyum, 70 mgr potasyum, 80 mgr magnezyum, 70 mgr fosfor, 5 mgr demir vardır. Ayrıca yeterli miktarlarda A, B1, Bz PP, C vitaminleri, kükürt, mangan bakır da bulunur. Bu maddeler dolayısıyle insanı besleyici, kuvvet verici, gayet şifalı bir meyvedir. Kurusu da pek faydalıdır.

İncir, Kur’an-ı Kerim’de ismi zikredilen mübarek gıdalardandır, incirin adını taşıyan Tin Suresi’nde “Andolsun incir ve zeytine” şeklinde buyrulur ve nimetler içinde bu iki gıdadan bahsedilir. Bunun hikmetlerinden biri, bu iki meyvenin çok mübarek ve faydalı olmasının yanısıra yaradılışlarında da dikkat çekici ve faydalı çok şeylerin bulunmasıdır.

Peygamber Efendimiz (SAV) cennet meyvelerinden olduğunu bildirdiği inciri şu mübarek sözleriyle medhetmiştir.

“Eğer bir meyvenin cennetten geldiğini söylese idim bu mutlaka incir olurdu. Çünkü cennet meyvelerinin çekirdeği olmaz.”

İncirde bol miktarda şeker bulunduğunu kaydetmiştik. Bu, tabii şeker olup, sindirimi kolaydır ve rafine (beyaz) şekere benzemez. Yenildiğinde hemen kana karışır. Düşünce bulanıklaşmasına, unutkanlığa, isteksizlik ve hâlsizliğe çok iyi gelir.

Çocuklara canlılık verici, şekerce zengin besinler yedirmek istersek, incir başta olmak üzere çeşitli meyvelerin (dut, üzüm, kayısı) kurusunu düşünmeliyiz. Beyaz şeker ihtiva eden çikolata, tatlı, şekerleme gibi yiyecekler faydalarının yanısıra birçok zarara da sebebiyet verirler.

Son yıllarda Japonya’da yapılan deneyler, incirin kanser oluşumunu önleyici birtakım maddeler içerdiğini göstermiştir.

Devamlı peklikten şikayet edenler için bol incirli diyetin çok faydalı olduğu bilinmektedir. Sindiriminin kolay olması bir yana, diğer yiyeceklerin de sindirimini kolaylaştırmakta, bağırsakları yumuşatmaktadır. Sadece incirin tazesi değil kurusu, reçeli ve kompostosu da peklik gidericidir.

İncirin 100 gramı 88 kalori verir. Kuru olanı ise, birkaç kat daha fazla enerji sağlar. Bu özelliğiyle besleyicidir. Tam bir enerji deposudur. Canlılık ve zindelik verir.

İncir, içindeki glikoz sebebiyle zihni çalıştırır. Bol miktarda vitamin de ihtiva ettiğinden, sinirleri teskin eder, yorgunluğu giderir. Unutkanlığa iyi gelir.

Sıcak yaz günleri nefis tadıyla hararetimizi bastıran, hoş bir lezzet bırakan incirin pek çok faydası mevcuttur. Sindiriminin kolaylığı, vücut için yararlı ve gerekli maddeleri dengeli bir şekilde ihtiva edişi ile bol bol yiyebileceğimiz ve çocuklarımıza da yedirmemiz gereken güzel bir nimettir.


Sefa Saygılı


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com