Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

ZATÜRREE

Kış mevsiminde artış gösteren ve iyi tedavi edilmediğinde ölüme bile yol açabilen hastalıklardan biri de zatürree. Uzmanlar hastalığı "akciğer iltihabı" olarak tanımlıyor.

Tıp dilinde "pnömoni" olarak adlandırılan "zatürree" hastalığında, akciğerlerde bulunan hava keseciklerinin iltihabi bir sıvıyla doluyor ve akciğerlerin oksijen alışverişi bozuluyor. Hastalık bakteriler, virüsler, mycoplazma, pnömosistis gibi mikroorganizmalar ile görülüyor.

Akciğerlerin iltihabi bir hastalığı olan zatürree, akciğerlerde bulunan hava kesecikleri, iltihabi bir sıvıyla dolar. Akciğerlerin görevi olan oksijen alış veriş fonksiyonu bozulur, kanda oksijen düzeyi azalır. Bunların sonucunda hücreler normal fonksiyonlarını yerine getiremez ve hatta bu nedenle ölüm bile görülebilir.

Amerika'da bile halen ölüme yol açan hastalıklar arasında zatürree altıncı sırada yer alıyor.

Zatürreeye yol açan 30'un üzerinde mikroorganizma tanımlanmaktadır. Zatürree'nin oluşumunda bakteriler ve virüsler önemli rol oynar. Bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlar yeni doğan bebeklerden yaşlı kişilere kadar her yaş grubunda görülebilir.

Alkolikler, yeni ameliyat olmuş hastalar, kronik akciğer ve kalp hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde pnömoniye yakalanma riski daha yüksektir. Ateş, titreme, öksürük, sarı veya yeşil renkte balgam çıkarma, göğüs ağrısı ve terlemeyle gelişir.

Zatürreelerin yarısı da virüslerden kaynaklanıyor. Virüslerden kaynaklanan zatürreelerin kısa sürede iyileştiğine dikkat çekiliyor. Ancak grip virüsü ağır zatürreeye yol açabilir, altta yatan kalp , akciğer hastalığı olanlarda ve gebelerde ölüm nedeni bile olabilir.

BELİRTİLERİ

Türlerine göre belirtileri değişiyor. Bakteriyel zatürreede ateş, titreme, öksürük, sarı yeşil renkte veya kanlı balgam, göğüs ağrısı ve terleme olabiliyor.

Virütik zatürreede ateşin yanında başağrısı, kuru öksürük, kas ağrısı ve halsizlik gibi gribal enfeksiyon belirtileri görülebiliyor. Mycoplasma zatürreesinde ise en yaygın şikayet öksürük.
ZATÜRREE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Nedene, hastanın yaşına, altta başka kronik bir hastalık bulunup bulunmamasına göre "tedavi planı" yapılıyor. Genç ve sağlıklı erişkinlerde bakteriyel, rriycoplasma ve ricketsia enfeksiyonlarında "antibiyotik" kullanımı tedavide başarı sağlıyor. Viral zatürreelerde iyileşme kendiliğinden olabiliyor.

Zatürree tedavisinde antibiyotiklerin yanı sıra ağrı ve ateş için parasetamol veya nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar, balgam söktürücü ilaçlar kullanılıyor. Eğer hastanın kanında oksijen düzeyi düşerse oksijen tedavisi de öneriliyor. Genç hastalar, iyileştikten sonra 1 hafta içinde normal yaşantılarına dönebilirler.

Orta yaşlı kişilerde eski sağlıklarına kavuşmaları ve kendilerini iyi hissetmeleri haftaları alabilir. Zatürree gripal infeksiyonlar sırasında veya sonrasında oluşabildiğinden grip aşısı yaptırmak zatürreeden de korunmayı sağlar. Grip aşısı senede bir kez sonbahar ayında yapılır

Zatürree hastasının ateşi düştükten sonra antibiyotik tedavisine doktorun önerdiği süre devam edilmesini belirten uzmanlar şöyle konuşuyor: "Antibiyotiklerin yanı sıra ağrı ve ateş İçin paraseternol veya nonsteroid antiinfla-matuvar ilaçlar, balgam söktürücü ilaçlar, kanda oksijen düzeyi düşerse oksijen tedavisi veriliyor. Hastaların diyetine dikkat etmesi ve günde en az 8 bardak su içmesini öneriyoruz.

Bu arada antibiyotik verdiğimiz halde hastanın ateşi 3 gün yüksek seyredebilir. Eğer 3'üncü günden sonra ateş hala yüksekse, doktora danışmak gerekir."Zatürree aşısı ise özellikle kalp, akciğer, kan, böbrek ve diyabet hastaları, dalağı alınmış kişiler, 65 yaşın üzerindekiler ve bakımevi gibi yerlerde yaşayanlar gibi yüksek risk taşıyan kişilere yapılıyor."

ZATÜRREE TÜRLERİ
Bakteriyel Zatürree
Bakteriyel Zatürree her yaş grubunda görülüyor. Alkolikler, yeni ameliyat olmuş hastalar, kronik akciğer ve kalp hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde hastalığa yakalanma riski artıyor.

Belirtileri
Ateş, titreme, öksürük, san veya yeşil renkte, kanlı balgam çıkarma, göğüs ağrısı ve terleme. Dakikadaki solunum sayısı ve nabız hızı artarken, ağır vakalarda kanda oksijen azalmasına bağlı olarak dudaklar, tırnaklar morarabilir, hastada bilinç bulanıklığı gelişebilir.

Virütik Zatürree
Zatürreelerin yarısının "virüsler" yoluyla olduğu biliniyor. Özellikle de çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonuna, bazen de zatürreye neden olan birçok virüs saptanmış. Uzmanlar, çoğunun ciddi olmadığını ve "antibiyotik" kullanmadan kısa sürede iyileştiğini ifade ediyorlar ve "İnfluenza virüsü ağır zatürreye yol açabilir. Kalp, akciğer hastalığı olanlarda, gebelerde ölüme dahi yol açabiliyor." diye sözlerine ekliyorlar.

Belirtileri:
Ateş, başağnsı, kuru öksürük, kas ağrısı ve halsizlik gibi gribal enfeksiyonlarda görülen belirtilerle ortaya çıkıyor. Bazen viral zatürreye bakteriye! zatürre de ekleniyor ve o zaman bakteriyel zatürreye ait belirtiler görülüyor.

Mycoplasma Zatürree
"Mycoplasma"lar, insanda hastalık nedeni olan ve serbest yaşayan canlılar olarak biliniyor. Hem bakteri, hem virüs özelliği taşıyorlar. Genellikle hafif şiddette ancak insandan insana kolaylıkla bulaşan ve bu nedenle salgınlar halinde seyreden bir zatürre etkeni olarak nitelendiriliyor. Tüm yaş gruplarında görülmekle birlikte, en sık çocuk ve genç erişkinlerde görülüyor. Tedavi edilmese de hastalıktaki ölüm oranı düşük seyrediyor.

Belirtileri:
Hastanın en yaygın şikayeti öksürük oluyor. Ayrıca ateş, itreme, bulantı, kusma, baş ve kas ağrısı, halsizlik görülebiliyor.


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com