Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Hamilelikte dişeti hastalıkları ve diş çürüğü artıyor

Eğer hamileyseniz ya da bir hamilelik planlıyorsanız, öncelikle diş ve diş etlerinize dikkat etmeniz ve bununla birlikte hamileliğin başlangıcında bir dişhekimine gitmeniz gerekiyor. Hamilelik döneminde dişleri olumsuz etkileyecek hormonal değişimler olabiliyor. Ancak düzenli bir diş bakımıyla bunların üstesinden gelmek mümkün. Uzmanlar, hamilelerde uzun süreli mide bulantıları sonucu ağız içi pH dengesinin değişmesinden dolayı dişlerde çürük ve erozyon görülme riskinin arttığını belirtirken, hamilelik döneminde diş kayıpları yaşanmasını hamileliğe değil, diş bakımına yeterli önem verilmemesine bağlıyorlar.

Hamilelik döneminde östrojen ve progestoron hormonları arttığı için tükürük salgısının kimyası değişiyor. Bu durum dişler üzerindeki plakların artmasına dolayısıyla diş çürümelerine neden olabiliyor. Hamilelik döneminde sık görülen "hamilelik gingivitisi" de asitlerin çoğalmasıyla ortaya çıkan bir tablo. Hamilelik gingivitisi çeken anne adayının diş etleri hassaslaşıyor. Bu nedenle de hamileler dişlerini fırçalamaktan korkuyor. Hamilelik döneminde çekilen en büyük sorunlardan kusma da ağız içinde asitleri artırarak dişleri olumsuz etkiliyor.

Dişhekimliği alanında ülkemizin tek profesyonel yayıncısı Vestiyer Yayın Grubu tarafından yayınlanan Dişhekimliği Dergisi'nde yer alan röportajında İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oya Aktören, anne adayının kendi ağız-diş sağlığı dışında doğru beslenmesi de bebeğinin doğru gelişimini etkilemesi açısından önemli olduğunu ve dişlerin hamileliğin ilk aylarından itibaren gelişmeye başladığını söyledi. Bu gibi nedenlerle, hamilelik döneminde oluşabilecek beslenme yetersizliği ve geçirilen enfeksiyonlar dişlerde doku zararlarına neden olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Oya Aktören, "Öncelikle gebelikte annenin hormon dengesizlikleri nedeni ile dişetlerinde bir gingivitis tablosu görülebilir. Ayrıca, gebelikte oluşabilecek diğer rahatsızlıklar nedeniyle ağız-diş sağlığının ihmal edilmesi sonucu anne adayı diş çürükleri açısından da risk altında olabilir" diye konuştu. Uzun süreli mide bulantıları sonucu ağız içi pH dengesinin değişmesi nedeniyle dişlerde çürük ve erozyon görülme riskinin arttığını, bu anne adayı hem dişeti hem de dişlerin sağlığı açısından diş ve ağız temizliğine büyük önem vermesi gerektiğini belirten Aktören, "Hamilelikte bebeğin diş sağlığı için dengeli beslenilmeli" dedi.


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com