Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Diş tedavisinde hipnoz sakıncalı mı?

Hipnoz ve Diş Hekimliği

İstanbul, Türkiye'den ve dünyadan yaklaşık 2 bin diş hekimine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 25 Ekim'de başlayacak kongrenin en çok tartışılacak konularından biri de diş hekimliğinde hipnoz olacak.

Grand Cevahir Kongre Merkezi'nde yapılacak etkinlikler üç farklı kongre ve bir fuarı kapsıyor. Yaklaşık 5 bin katılımcı ve ziyaretçinin beklendiği Dental İstanbul'da diş beyazlatma, implant teknikleri, diş hekimliğinde hipnoz, diş hekimi sorumluluğunun hukuk ve etiği gibi konular ele alınacak. Prof. Dr. Muzaffer Ateş, diş hekimliğinde önemli bir yeri olan hipnoz hakkındaki önyargılara dikkat çekerek, "Hastalarda uyursam bütün sırlarım açığa çıkar, kendimden geçerim, her şeyi söylerim ve kontrolümü kaybederim gibi korkular var ama bunların hiçbiri gerçekçi değil" dedi.

HER DERDE DEVA DEĞİL

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Ateş hipnozun, özellikle diş hekimi korkusu yaşayan hastalarda etkili olduğunu söyledi. Diş hekimlerinin belli bir eğitim aldıktan sonra diş tedavisinde hipnoz yapabileceklerini belirten Prof. Ateş, "Diş hekimliğinde hipnoz, bazılarının iddia ettiği gibi her derde deva bir tedavi ya da ilaç değil, sadece bir yöntemdir. Hipnozla kişinin korkuya ilişkin sorunlarını ortadan kaldırılıyor, sakinleştirilip tedavileri rahatlıkla yapılabiliyor" dedi.

HİPNOZ KORKUDA ETKİLİ OLUYOR

Diş hekimliğinde kullanılan hipnoz yöntemini "telkin yeteneğinin artması" şeklinde tanımlayan Prof. Ateş, "Kişinin korkularını gidermeye yönelik telkinlerde bulunuyoruz. Diş hekimi korkusu çok sık rastlanan bir durumdur, hastalarımızın bazıları bu korkunun nedenini bilir ama bazıları bilmez. Sebebi bilinsin ya da bilinmesin korku durumlarında hipnoz çok etkili oluyor. Hipnoz altında bilinçdışı açıktır, verilen telkinlerle hastanın korkularını silinir. Hastanın diş çektirme gibi düşünceler yerine daha hoş ve güzel şeyler düşünmesini sağlanır ve tedavi o rahatlık içinde gerçekleştirilir" diye konuştu.

"BÜTÜN SIRLARIM AÇIĞA ÇIKAR" KORKUSU YAŞANIYOR

Prof. Ateş, 1800'lü yıllarda başlayan ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaygınlaşan diş hekimliğinde hipnozun iletişime açık 7'den 70'e her hastaya uygulanabileceğini belirtti. "Diş tedavisinde hipnoz sakıncalı mı, değil mi" tartışmasının sık sık yaşandığını, hipnoz konusunda yanlış bilgi ve önyargıların yaygın olduğunu söyleyen Prof. Ateş şöyle devam etti:

"İnsanlar hipnozu ruhlarla, gizil güçlerle falan alakalı bir durum sanabiliyor ya da hipnoz yapıldığında bilincin kaybolacağına ilişkin korkular yaşanıyor. Hipnoz altındaki kişinin görünümü uyuyan bir insana benzediği için buna uyku denmiş, yoksa hipnoz altındayken insan her şeyi duyuyor, istediğine cevap verip, istemediğine ise cevap vermeyebiliyor. Çok derin hipnozda bile kişiyi ahlaki ya da kişilik özelliklerine ters bir davranışta bulunduramazsınız, bu mümkün değil. Hipnozun sakıncalı olduğu yönünde tartışmalar yaşanıyor, insanlarda "uyurum da uyanamam, bütün sırlarım açığa çıkar, kendimden geçip her şeyi söylerim, ne olacağını bilemem ve kontrolümü kaybederim" gibi soru ya da kaygılarla sık karşılaşıyorum ama bunların hiçbiri gerçek değil."


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com