Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Diyabet (Şeker Hastalığı) ve Diş Sağlığı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İnci Devrim, "Sağlıklı bir ağız denildiğinde öncelikle akla sağlıklı dişetleri ve çürüksüz dişler gelmelidir" dedi.


Hasta eğitim seminerleri kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi'nde "Diyabet ve Ağız Sağlığı" konulu seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan İnci Devrim, diyabetin, kan şeker seviyesini yükselten, damarlarda ve sinirlerdeki değişiklikler nedeniyle böbrek, kalp ve göz gibi önemli organlarda hasara yol açabilen kronik metabolik bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Bu hastalığa sahip bireylerde çeşitli komplikasyonlara yatkınlık gözlendiğini belirten Devrim, diyabette çeşitli hastalıkların bilindiğini ama periodontitis ve gingivitis denilen dişeti hastalıklarının pek tanınmadığını vurguladı.

Diş etinin vücudun genel sağlık durumunu ciddi anlamda etkileyebildiğini ve diyabette ağız sağlığının da olumsuz yönde etkilendiğini ifade eden Devrim, "Sağlıklı bir ağız denildiğinde öncelikle akla sağlıklı dişetleri ve çürüksüz dişler gelmelidir. Yine aynı şekilde dişlerin düzgün dizilmiş olması, ağız yumuşak dokularının problemsiz olması, çene kemiklerinde kayıplar olmaması, ağızda yapılmış her türlü restorasyonun ağzın doğal haline ve fonksiyon görebilirliğine uygun olması, ağızda kötü koku, tat hissedilmemesi gibi durumlar da sağlık göstergeleridir.

Diyabetli bireyler, diyabetli olmayanlara göre dişeti hastalıkları için daha fazla mı risk taşırlar? Bu konuyla ilgili çok sayıda çalışma yapılmış olmasına rağmen diyabet hastalığının dişeti hastalıklarını ya da ağızdaki diğer problemleri başlattığına dair net bir bulgu ortaya konamamıştır. Ama kesin olarak söylenebilecek olan, diyabetin kişide var olan dişeti iltihabını arttırdığı, hastalık tablosunu kötüleştirdiğidir. Dişetleri tamamen sağlıklı olan bireylerde ise diyabet olumsuz bir unsur olarak çıkmamaktadır" diye konuştu. Diyabetli hastaların tükürük yapıları nedeniyle ağızda mantar enfeksiyonlarına da açık olduğunu ifade eden Devrim, "Dudakların birleşim yerinde çatlak ve kızarıklar halinde kendini belli eden problemler yaşanabilir. Bu görüntüler ağız mukozası ve yanak içlerinde de izlenebilir.

Sigara kullanılması, takılıp çıkartılabilen protezlerin tüm gün ağızda taşınması, ağız hijyeninin istenilen düzeyde olmaması bahsedilen mantar enfeksiyonlarının şiddetini arttırabilir. Damarlarda görülen değişiklikler nedeniyle dokuların kanlanmasının, dolayısıyla beslenmesinin bozulması, enfeksiyonlara direncin azalması ve yara iyileşme mekanizmasının bozulması söz konusudur. Tüm bu problemleri yaşayan kişi diyabetli ise ve diyabeti de kontrol altında değilse sıkıntıların boyutları çok daha büyük olacaktır" şeklinde konuştu.


Diyabetin kontrol altına alınması ve düzenli ağız bakımı yapılması, ağız temizliğinde kullanılacak tüm mekanik temizleyicilerin tam ve doğru kullanılması gerektiğini hatırlatan Devrim, düzenli diş hekimine gidilmesinin problemleri büyük ölçüde ortadan kaldıracağını da sözlerine ekledi.


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com