Hayat | Konular | Kitaplık | İletişim

Diş Hekimi Muayenesi ve Ağız Kanseri

Türkiye’de diş hekimine gitme sıklığı oldukça az

Toplumun ağız kanseri konusundaki farkındalığının saptanması amacıyla yapılan araştırmaya katılanların yüzde 23’ünün hiç diş hekimine gitmediğini, yüzde 33’ünün 2 yılda bir ya da daha seyrek, yüzde 24’ünün yılda bir diş hekimine göründüğünü ortaya koydu.
18-19 Nisan tarihlerinde Gazi Üniversitesinde düzenlenen Ağız Kanserleri I. Ulusal Sempozyumu’nda sunulan, Nielsen Omnibus tarafından 16-64 yaşları arasındaki bin 216 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de diş hekimine gitme sıklığı oldukça az.

Araştırmaya katılanların yüzde 23’ünün hiç diş hekimine gitmediği, yüzde 33’ünün 2 yılda bir ya da daha seyrek, yüzde 24’ünün yılda bir, yüzde 20’sinin ise 6 ayda bir ya da daha seyrek diş hekimine göründüğü saptandı.

Ağız kanseri hakkında bilgi sahibi olanlarda diş hekimine 6 ayda bir veya daha sık gidenlerin oranı ise yüzde 26’a çıkıyor. Bu oran bir yakınında ağız kanseri olan kişiler arasında ise yüzde 18 düzeyinde seyrediyor.

Daha yüksek olması beklenirken böyle bir oranla karşılaşılması ise “konunun diş hekimiyle bağdaştırılmadığı veya gereken önemin verilmediği” şeklinde değerlendirildi.

Diş hekimine gidenlere, “Bunu rutin olarak mı, yoksa bir problemle karşılaştıklarında mı yaptıkları” sorulduğunda ise yüzde 85 oranında “bir problem olduğunda” yanıtı alındı.

Diş hekimini daha sık giden kesimde rutin kontrol amacı taşıyanların oranının yüksek olduğu, bu amaçla diş hekimine başvuranların bilinç düzeyinin de yüksek olduğu saptandı.

Araştırma, 21-24 yaş grubundakilerle kadınların daha sık diş hekimine gittiklerini ortaya koydu. 21-24 grubundakilerin yüzde 20’sinin 6 ayda bir, kadınların yüzde 27’sinin ise yılda bir diş hekimine göründükleri saptandı.

Diş hekimine gidenlerin yalnızca yüzde 15’inin ağızlarının kanser yönünden de muayene edildiği belirlendi. Bu oran yakınlarında ağız kanseri olanlarda yüzde 24’e çıktı. Yakınında ağız kanseri olanların diş hekimine gidiş sıklığında artış olmasa da bu kişiler diş hekimine gittiğinde kanser açısından kontrol oranının yükseldiğine dikkat çekildi.

AĞIZ KANSERİ NE KADAR BİLİNİYOR?

Araştırma sonuçları, ağız kanserlerinin diğer kanserlere göre toplumda ne kadar bilindiğini de ortaya koydu.

Buna göre, bildikleri kanser türleri sorulan araştırmaya katılanların yüzde 69’unun akciğer, yüzde 51’inin kan, yüzde 49’unun da meme kanseri hakkında bilgi sahibi olduğu görüldü. Ağız kanseri ise tüm bilinen kanser türleri arasında hiçbir hatırlatma yapılmadan yüzde 5. Ağız kanserini bilenlerin yüzde 50’sinin televizyon, yüzde 29’unun gazete, yüzde 20’sinin internet sayesinde konudan bilgi sahibi olduğu, yüzde 26’sının da bir yakınında bu hastalığın bulunması sebebiyle hastalığı bildiği saptandı. Araştırmaya göre, kansere yol açan sebepler sorulduğunda katılımcılardan yüzde 78’i sigarayı, yüzde 40’ı aşırı alkol kullanımını, yüzde 34’ü besinlerdeki kanserojen maddeleri, yüzde 27’si ise beslenme alışkanlıklarını işaret etti.

Araştırmaya ilişkin yapılan değerlendirmede, “nadir görülen fakat kaliteli bir yaşamı etkileyen ve ölümcül bir kanser türü hakkında toplumu bilinçlendirecek kampanyaların önemine işaret edildi ve erken teşhis için diş hekimlerinin konuya dikkatini çekmenin son derece faydalı olacağı” tespitine yer verildi.

2003 yılı verilerine göre, Türkiye’de kayıt altına alınan 781 ağız kanseri vakasının yüzde 70’ine erkeklerde, yüzde 30’una kadınlarda rastlandı. Vakaların yüzde 45’i Akdeniz ve Ege bölgelerinde görüldü. Yaş olarak bakıldığında ise 45 yaş ve üstündekilerde oran yüzde 83. Bu vakaların yüzde 18’i İzmir, yüzde 19’u ise Adana, Antalya ve Mersin’de görüldü.


Kategoriler

- hastalıklar - Şifalı Bitkiler - bitkilerin faydaları - Beslenme - kanser - tedavi - Gıda - şifa - kalp ve damar hastalıkları - sigara - belirtiler - kadın - çocuk - işitme kaybı - Diyet - hafıza - su - masaj - Vücudumuzu Tanıyalım - alerji - kulak - teşhis - sağlık haberleri - Diş Sağlığı - Beden dili - Depresyon - hastalık - Evlilik - Göz Sağlığı - ağız - bulaşıcı hastalıklar - gebelik - burun - sağlık - kulak ağrısı - orta kulak - Diğer Hastalıklar - Cinsellik - diş - bademcik - ağrı - şifa kaynağı - dikkat - Alkol - enfeksiyon - iç kulak - kilo vermek - diş çürüğü - kulak çınlaması - baş dönmesi

MollaCami.Com